ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Появиха се сини раци край Несебър

сини раци

Да се хванат сини раци по нашето Черноморие си е находка, за която после дълго се говори. Това е типичен обитател на турското Егейско крайбрежие и то по-скоро в южната му част. Даже там го предлагат като голям и скъп деликатес по някои елитни заведения. Носи му се славата на мощен афродизиак, но това вероятно е една от многобройните рекламни хватки, които прилагат турците, за да привлекат вниманието на чужди туристи.

Популярен деликатес е и в други части на света, включи­телно и в САЩ, където се среща в обширен ареал по Из­точното крайбрежие.

Но да сe върнем към нашето Черноморие, понеже тези дни се заговори за появили се сини раци около Несебър. Рибари на два пъти хващат, покрай улова на някои черно­морски риби в м. Робинзон“, край Елените. Даже се хва­лят, че върнали ценната находка, за да има възможност да даде поколение.

За прииждане на някои егейски риби писахме наскоро, а сега и раци от по-топли води търсят прохлада при нас. Това вероятно е само началото на преселението им. Нищо чуд­но да се настанят трайно и да им се радваме все по-често през следващите години.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ