ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Започва есенната ваксинация на лисиците срещу бяс

ваксинация бяс

Кампания за есенната орална ваксинация на лисиците срещу бяс започва Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). Специално оборудвани самолети ще разпръснат над 1 млн. примамки от въздуха, а в нелетателните зони ваксините ще бъдат заложени ръчно. Примамките ще бъдат разхвърляни на територията на 23 области на страната. Ваксини няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите. Около АЕЦ Козлодуй примамките ще бъдат разпространени ръчно от специално обучени лица.

ваксинация бяс

Ваксиналните примамки са с формата на кубче и специфична миризма, която привлича хищниците. На един квадратен километър се изхвърлят по 25 примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Ветеринарните лекари препоръчват да не бъдат пипани с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на обвивката, ваксината може да бъде опасна за човешкото здраве. При контакт с примамките е добре да се извърши консултация с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни . Препоръчително е домашните животни да се държат затворени или на повод, за да не приемат примамките. Кампанията ще продължи до края на месец септември, в зависимост от атмосферните условия.

Това е втората ваксинационна кампания на лисици срещу бяс за годината и е част от Програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на заболяването бяс, която е разработена и се изпълнява от БАБХ от 2009 г. Тя се провежда в 50-километровата ваксинална зона по северната, западната и южната сухопътнаграница на страната и в 20-километровата зона по поречието на река Дунав.

Болестта бяс е опасно вирусно заболяване, което засяга всички бозайници и човека, с фатален край. Дивите хищници са основен резервоар на болестта у нас, като това са главно лисиците и в по-малка степен чакалите. Стратегията на България за превенция и изкореняване на заболяването включва орална ваксинация на лисици и ежегодна ваксинация на кучета.

 

www.bnr.bg

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ