ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Австралия – Тасманийският дявол се завърна след 3000 години

дявол

26 животни от вида тасманийски дявол бяха освободени в резерват близо до Сидни в опит видът да бъде реинтродуциран в континентална Австралия след повече от 3000 години.

В историческото събитие участва и кинозвездата Крис Хемсуърт, заедно със съ­пругата си Елза Патаки. Те освободиха двойката Лени и Лиза в резерват в щата Нови Южен Уелс.

Тасманийските дяволи ще делят територия от около 4 кв. км с още 12 двойки.

„След 100 години ще по­гледнем назад и това ще е един исторически момент за екологията на страната“ – коментира Тим Фоулкнер, президент на организацията „Aussie Ark“, която организи­ра реинтродукцията на вида.

Италия – 12-годишно момче прояви забелжително хладнокръвие при среща с мечка

Тасманийският дявол е обитавал континенталната част на Австралия допреди 3000 години, когато е изчез­нал, а единствените диви екземпляри останали на ос­тров Тасмания.

Торбестият бозайник е обявен за застрашен вид и живее само на остров Тасмания, където са оста­нали около 25 хил. екзем­пляра.

Учените се надяват, че при успешно завръщане на континента, тасманийският дявол ще допринесе за кон­тролиране на популациите на гризачи и дребни бозай­ници.

В Австралия имат големи проблеми с кенгурата и зай­ците, които са се превърна­ли във вредители, заради безконтролното си размно­жаване, което е в резултат от липсата на хищници.

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ И ВЪВ FACEBOOK !

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ