ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Южна Корея печели добре от експорта на скат

южна корея скат

Докато рибарите в Аляска са с противоречиви чувства по отношение на риболовния сезон, доста по на юг отчитат благодатно лято. Такива са реалностите при улова на скат и реализацията, според разчетите в южнокорейския риболовен флот. Само през август са добити повече от 700 тона, което представля­ва ръст от почти 50% в срав­нение с предходната година.

Тази риба се изнася дъл­боко замразена, като цели 14 страни се възползват от богатия улов на южнокорей­ските рибари. Най-големите доставки са за Аржентина, където се експортира поло­вината от общия добив на скат. Големи потребители са също САЩ, Китай, Япония, Нова Зеландия. По-малки количества от деликатесна­та риба отиват и в Европа.

Любопитно е, че там Норве­гия е сериозен вносител, а е известно, че тази страна е най-големият производител на сьомгови риби в акваф­ерми.

Южнокорейците се въз­ползват от реномето на ска­та като деликатес и държат високи цени. Така печелят добри пари от експорта. Само за летния месец август те са изнесли риба на обща стойност 3,5 млн. долара, което е далеч повече от спе­челените 1,8 млн. долара за същото време на миналата година.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ