НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Глиганът на сал се оказа макет сниман в Полша (СНИМКИ)

Диво прасе на сал

Снимката на глиган, плаващ с дървен сал, се превърна в истински хит в социалните мрежи. Публикацията във Facebook набра стотици споделяния и харесвания, като предизвика и множество коментари. Много потребители се самоопределиха като автори на снимката, но проверката на екипа на SLRB.BG показа друго.

Дива свиня на сал
Снимката е от Полша, а глиганът е макет, направен от пластмаса.

Това потвърди пред екипа ни авторът на снимката Лукаш Качински. Той е доброволец към организацията „Iławskie Towarzystwo Ochrony Zwierząt “Patrol Interwencyjny”, която се занимава с безвъзмездна помощ за животни в беда. Той разказа как се е натъкнал на странния макет:  „На 9 ноември 2020 г. се връщахме от интервенция и неочаквано видяхме дива свиня, която се носеше през най-дългото езеро в Полша – Йежиорак. След като се уверихме, че животното е направено от пластмаса, решихме да направим снимка за спомен.“ След като изваждат макета, Лукаш Качински качва снимката в полска фейсбук група и тя предизвиква истински фурор не само в родината Полша, а и у нас в България.
Публикацията на КачинскиКачински с макета

След проверка на полския сайт Infoitawa.pl е установено, че нестандартната инсталация е пусната във водите на езерото Йежиорак от жителите на село Виепж. Глиганът е символ на селото, а името на населеното място в буквален превод означава „дива свиня“. Кметицата на Виепж Виолета Состек потвърди, че макетът е „селският“ глиган, донесен в селото от нейния предшественик на кметския пост.  Тя допълни, че макетът се е превърнал в истинска атракция и много хора посещават селото заради него. Според ловните специалисти дивите свине са отлични плувци и подобен сал не би им бил нужен. Много са случаите, в които случайни хора са забелязвали плуващи диви свине, като това е и една от възможните причини за разпространението на АЧС у нас. Спорната ограда по границата ни с Румъния покрива около 133 км от сухоземната ни граница (от Дуранколак до Силистра). Останалите 470 км речна граница са незащитени от преплуващи реката диви свине.

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ И ВЪВ FACEBOOK

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ