НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

Чехия – Умъртвeна е голяма река, а виновни няма

река

Тежък промишлен инцидент умъртви цели 40 тона риба в чешката река Бечва, голям приток на Морава. Екокатастрофата се е случила през есента, когато в реката са изпуснати големи количества цианид, съдържащ се в отпадните води на промиш­лено предприятие.

За местните хора и особено за риболовците гледката към умъртвената река е била потресаваща. Навсякъде по брегове­те в течение на много километри са се виждали купища измре­ли риби от различни видове.

Предприето бе разследване, за да се намерят виновните, довели до този тежък инцидент, но прави впечатление, че вече са изминали три месеца оттогава, а обвинени няма. Еколози изтъкнаха и причината за това. Сред заподозрените е и хими­ческият завод DEZA – фирма от концерна Agrofert на министър- председателя Андрей Бабиш. Там пък министърът на околната среда Рихард Брабец е работил като мениджър. Изказват се сериозни опасения, че се прави опит екокатастрофата да бъде потулена.

Междувременно река Бечва бе зарибена и това е началото на усилията да се възстановят загубите. Но ще трябва да минат години, за да се достигне екологичния баланс.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ