ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Чехия – Умъртвeна е голяма река, а виновни няма

река

Тежък промишлен инцидент умъртви цели 40 тона риба в чешката река Бечва, голям приток на Морава. Екокатастрофата се е случила през есента, когато в реката са изпуснати големи количества цианид, съдържащ се в отпадните води на промиш­лено предприятие.

За местните хора и особено за риболовците гледката към умъртвената река е била потресаваща. Навсякъде по брегове­те в течение на много километри са се виждали купища измре­ли риби от различни видове.

Предприето бе разследване, за да се намерят виновните, довели до този тежък инцидент, но прави впечатление, че вече са изминали три месеца оттогава, а обвинени няма. Еколози изтъкнаха и причината за това. Сред заподозрените е и хими­ческият завод DEZA – фирма от концерна Agrofert на министър- председателя Андрей Бабиш. Там пък министърът на околната среда Рихард Брабец е работил като мениджър. Изказват се сериозни опасения, че се прави опит екокатастрофата да бъде потулена.

Междувременно река Бечва бе зарибена и това е началото на усилията да се възстановят загубите. Но ще трябва да минат години, за да се достигне екологичния баланс.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ