ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Канада прочиства океана от изхвърлени рибарски мрежи

мреци океаните

Изгубени или изхвърлени поради непригодност рибарски мрежи и всякакви други пособия от промишления риболов са сред основ­ните замърсители на океаните в днешни дни. Освен това в тях намират смъртта си много случайно попаднали риби и други водни животни. В някои морски страни вече предприеха кампания по прочистването им. Япония и Южна Корея бяха пионерите в това начинание.

През миналата година канадското правителство основа специа­лен фонд Ghost Gear, чрез който обяви финансова подкрепа за няколко проекта за почистване на морските води в прилежащия Атлантически океан. До края на 2020 г. бяха събрани и премах­нати от водата 63 тона бракувани рибарски мрежи и други уреди, включително и такива, ползвани за улов на раци. Ангажираните с трудоемката дейност хора са положили усилия да изчислят, че в тези 63 тона отпадъци е имало близо 4 км въжета, с които са те­глени мрежите.

През настоящата година екоакцията ще бъде насочена към прочистване на залива Сейнт Лорънс. Там риболовната дейност е била интензивна в годините назад и еколозите ще имат доста работа. Същевременно ще се обхванат и водите на Тихия океан, където изхвърлените ненужни мрежи не са по-малко.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ