140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Трофейните палтуси се ловят край Норвегия

палтуси норвегия

През 2018 година недалеч от норвежкия град Вардо рибари хващат двуметров атлантиче­ски палтус. Гигантската риба се оказала с тегло от 311 кг и е представена с множество снимки в местен сайт за ри­болов и в пресата. Капитанът на риболовния кораб споделя, че не е запознат с актуалните световни рекорди, но тази е най-голямата риба в дългата му практика, с която се е нала­гало да води борба. По-късно се оказва, че това наистина е световно постижение.

палтуси норвегия

Но трофейните палтуси в норвежки води имат дълга и славна история. Няма да се връщаме далеч назад във вре­мето, достатъчно е да се раз­ровим в последните десетина години и регистрираните през тях рекорди, повечето по Скан­динавското крайбрежие. До 2010 година в книгата на Гинес като рекорд е записан палтус с тегло 215 кг, уловен от герма­неца Гюнтер Хензел. Следват няколко бързи поправки на това постижение в рамките на една-две години.

Covid-19 съсипа риболовната индустрия в САЩ

Заслужава да се отбележи палтуса на Райнхард Улман, уловен през 2011 година край остров Сенджа в Северна Норвегия. Той тежал 241 кг, но битката продължила часове наред, докато рибата се умори и изтегли на лодката. 62-го­дишният норвежец дотолкова бил изморен от нея, че после дни наред не могъл да се въз­станови.

палтуси норвегия

Интересно е да споделим и друга важна особеност, която изискват норвежките закони и рибарите са длъжни да спаз­ват. Трофейни риби от вида палтус, които са надхвърлили определена големина, трябва да се връщат обратно, понеже е забранено да се консумира месото им. Това е от съобра­жения за безопасност. Изра­зено дънните риби с годините може да са натрупали високи нива на токсични вещества и властите са взели превантив­ни мерки.

Тихоокеанските палтуси из­глеждат „по-дребни“ на фона на роднините си от Атлантика. При тях рекордът е доста „бра­дясал“ – от далечната 1996 година. Уловеният от америка­неца Джак Трагис край брего­вете на Аляска палтус е тежал само 215 кг.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ