НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

Научно изследване – Микропластиката убива рибите

микропластика рибите

Наличието на микрочастици от пластмаса в тялото на ри­бите увеличава до шест пъти рисковете от смъртоносен край. Това твърдят изследова­тели от университета „Джеймс Кук“ в Австралия.

Авторите на изследване­то са провели поредица от експерименти с риби от сем. Рomacentra, уловени в бли­зост до Големия бариерен риф и пренесени в специални аквариуми. Там добавяли раз­лични количества микропласт­маси в определен съд, като проследили поведението на рибите в замърсения и в чистия аквариум. Тези сред пластмасовите отпадъци се държали доста по-агресив­но и много от тях поемали от микрочастиците, възпри­емайки ги за храна. Но впо­следствие голяма част от тях загинали. Изследователите установили, че 90% от рибите, живели в наситена пластмасо­ва среда, загубили живота си в рамките на следващите три дни.

САЩ: Спорове и дискусии по промените в климата и рибарството

Изводите се налагат от само себе си. Предвид нарастваща­та концентрация на всякакви пластмаси в Световния океан, не е ясно докога ще издържат рибите и всякакви морски оби­татели на тази необичайна за тях интервенция. Поражения­та и сега се виждат ясно, а в какви мащаби ще са занапред, можем само да гадаем…

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ