140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

САЩ – Сьомги гинат в река Йелоустоун, разследват причините

йелоустоун сьомги

Експерти от няколко американски институции, включително и геолози, водят щателно разследване, за да изяснят причините за периодичната гибел на сьомги в река Йелоустоун. От няколко годи­ни се наблюдават такива измирания на риби, понякога добиващи масов характер.

При установяване на подобни инциденти се спира достъпа на туристи и рибари до реката. Това води до големи загуби в туристи­ческата индустрия. Споменават се колосални цифри от порядъка на 500 млн. долара.

Открит е нов обитател на Берингово море

Усилията на учените изглежда са на път да дадат резултат. Идентифицирани са паразити Tetracapsuloides brysalmonae в тела­та на засегнати риби, което може да е вероятната причина за ги­белта им. Но все още има загадки. Този паразит се среща и в дру­ги региони на страната, но не нанася такива поражения. Учените допускат, че е мутирал и в новия си вид е станал смъртоносен за рибите. Изследванията продължават. Река Йелоустоун извира в щата Уайоминг, пресича щата Монта­на и се влива в река Мисури в щата Северна Дакота. Има дължина от 114 км. Тя е сред малкото големи реки в САЩ, на които няма изградени язовири.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ