ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Финландия – Светоотразяващи еленски рога намаляват катастрофите

финландия рога

Сърфирайки в интернет, може да се натъкнете на снимки, показващи северни елени със светещи в тъмното рога. Те са направени по време на проведена преди няколко години кампания във финландската област Лапландия. Нейната цел бе да се намали високия брой пътни инциденти със северни елени, които на годишна база водеха до смъртта на около 4000 представители на вида. Тази идея бе рекламирана в някои медии, сред които и британската BBC.

В Лапландия северните елени се отглеждат само в открити площи, не в заградени пространства, така че животните могат да пресичат пътищата по всяко време на денонощието. Този вид развъждане на северени елени осигурява 10 хил. работни места.

Една трета от елените в щата Айова са заразени с Covid-19

Въпреки добрите намерения на кампанията, след няколко години се оказва, че предприетите действия не могат да намалят броя на транспортните произшествия. Причината за това е, че елените успяват да свалят флуоресцентната боя от своите рога. Въпреки това, идеята би могла да проработи на други места в зависимост от конкретните условия.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ