140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Фонд на компанията „Дисни” финансира опазването на египетския лешояд

дисни лешояд

Гръцкото орнитологично дружество  в партньорство с Българското дружество за защита на птиците са сред последните получатели на безвъзмездна помощ от Disney Conservation Fund. Ценната подкрепа идва заради  дългогодишната им работа за опазване на балканската популация на единствения далечен мигрант сред европейските видове лешояди – египетския лешояд , уточняват от БДЗП.

Двугодишният проект, озаглавен „101 лешояда”, има за цел да продължи дългосрочните усилия за опазване на египетския лешояд на Балканите. Дейностите  включват  наблюдение на тенденциите в популацията на египетските лешояди,    смекчаване на най-сериозните заплахи за вида на Балканския полуостров  – отравяне, токов удар и сблъсък с електропроводите , изпълнение на програма за екологично образование.

дисни лешояд

Акцент в проекта е    увеличаването  на местните мрежи от заинтересовани страни срещу отровите в дивата природа , лансиране сред  обществеността на идеята за насърчаване на положително отношение към лешоядите.

Популацията на египетския лешояд на Балканите, последната останала в Източна Европа, е претърпяла драматичен спад от над 80% през последните 30 години.  Сега очакванията са, че проектът „101 лешояда”  ще допринесе за  връщане на египетския лешояд от ръба на изчезването на Балканите и осигуряване на стабилна и устойчива популация.

От 1995 г. досега  Фондът за опазване на  природата, създаден от световно известната компания  „Дисни”, е вложил повече от 100 милиона долара за защита на повече от 100 растителни и животински видове  в 25 страни по света.

дисни лешояд

Доброволци това лято пазиха осем от гнездата на емблематичната птица в Източните Родопи, в района на Маджарово,  в най-уязвимия период за малките – този на първия полет. Успешно отгледаните и напуснали гнездата малки са  63 процента от младите египетски лешояди в района.

От 2013 г. насам повече от 80 доброволци от България и чужбина са участвали в кампанията, включително млади хора от Канада, Румъния, Унгария, Литва, Германия, Белгия, Франция и САЩ. Досега, благодарение на тяхната незаменима помощ, са спасени осем малки и успешно са напуснали гнездата си над 100 птици, гласи равносметката на природозащитниците.

Златка Михайлова

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ