НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Хванаха гигантска риба луна в Средиземно море

риба луна

Рибари, заметнали мрежи по крайбрежието на Северна Афри­ка, били шокирани от страхотен улов. В мрежите им попаднала огромна риба, която била толкова тежка, че се наложило да полз­ват кран, за да я извадят на борда на корабчето. Рибата била докарана на пристанището в испанския автономен град Сеута, където се стекли експерти и обикновени граждани да видят това чудо на природата.

Енрике Ауктал, ръководител на лабораторията по морска би­ология в Севиля, споделил пред CNN някои подробности от ми­сията на неговия екип. Рибарите провеждали контролни улови с мрежи в Средиземно море, с цел да се установи числеността на рибата тон в района. Тогава в мрежите им се озовал този гигант, известен на науката като Mola mola, а у нас като риба луна.

Разполагали обаче с кантар само до 1 тон и нямало как да из­мерят теглото й, което далеч надхвърляло тази граница. Ауктал щателно измерил габаритите на рибата и според тези данни из­числил, че вероятно тежи около 4 тона. Но за да не я стресират допълнително, решили бързо да й върнат свободата. Много е ве­роятно това да е била най-голямата риба луна, хващана някога по света.

Официално регистрираният световен рекорд е на риба с тегло 2,3 тона, уловена край бреговете на Япония.

Рибата луна (Mola mola) е вид лъчеперка от сем. Риби луна и е най-тежката костна риба в света. Латинското име в превод озна­чава воденичен камък, а българското е заради формата, сходна с тази на Луната.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ