140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

В Италия дивите свине са проблем за шофьорите

италия шофьорите

Дивите свине се превърна­ха в напаст за цяла Италия. През последното десетилетие популацията им се е удвоила и вече наброява над 2.3 мили­она. За същия период пътните инциденти с глигани са се уве­личили с 81%. Днес те са вече най-големият животински при­чинител на инциденти с шофьорите. Според официални данни над 10 000 катастрофи всяка година са свързани с глигани. Само през 2020 г. те са взели 16 жертви, а ранените  са стотици.

В последните две години проблемът с дивите свине се превърна в една от най-диску­тираните теми в Рим. Случа­ите на пътни произшествия в града, свързани с глигани, се увеличиха в пъти, а гледката на дива свиня из парковете в Северен Рим стана обичайна.

Високите технологии в помощ на мечките в Аляска

Експертите обясняват рез­кия бум с намалената човешка дейност, включително на шофьорите, по време на първите ковид локдауни и най-вече със забраната за лов.

В продължение на месеци дивите животни, необезпокоя­вани от липсата на движение и човешка дейност, мигрирали в търсене на храна. Заради за­браната за лов популацията им рязко започва да се увеличава. Така все повече диви свине се установяват в покрайнините на Рим, привлечени от огромния брой неизвозени отпадъци, с които италианската столица има огромен проблем от годи­ни.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ