140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

САЩ – Световен рекорд със слънчевата риба

рекорд слънчевата риба

Слънчевата риба (Lepomis gibbosus) е типичен обитател на затворените водоеми в Северна Америка. Там си я харесват, все пак нараства докъм килограм и дори влиза в разчетите на рибовъди, понеже намира добър пазар по рибарските магазини. Заради пословичната си лакомия във фермите бързо трупа маса. Скорошна новина от Съединените щати може и да промени пред­ставите за тази риба.

В езерото Хавасу в щата Аризона е уловена слънчева риба с тегло почти 3 кг. Това дори и за критериите на янките е страхотно постижение, което достигна до медиите и доби известност. Раз­бира се, взети са нужните мерки и е предоставена информация до Световната асоциация по спортен риболов IGFA. Въпрос на формалност е да обявят слънчевата риба за световен рекорд.

Да се върнем назад в историята. Слънчевата риба е пренесена от Северна Америка в Европа някъде към края на XIX век с цел да я отглеждат в аквариуми. Попаднала обаче в дивата среда по водоеми първо във Франция и бързо се приспособила, а след това започнала да превзема все нови и нови територии в цяла Европа. В днешни дни я има навсякъде и изобщо не е сред лю­бимите риби, понеже освен че не расте много, нанася и щети с изяждането на хайвера на ценните риби. Е, поне я ползваме като стръв за по-солидни хищници.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ