140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Уникално природно съкровище в центъра на Кърджали

кърджали птиче съкровище

Уникално природно съкровище има в центъра на Кърджали. На левия бряг на Водното огледало на река Арда се намира чапловата колония. Няма друг град в страната с такова късче дива природа в центъра. Според някои източници тя е единствена в Европа

В края на миналата година Фондация „По-диви Родопи”  постави  информационна табела за чапловата колония в началото на моста за квартал „Възрожденци”, откъдето отвисоко могат да се наблюдават птиците. На табелата са описани видовете птици, които се срещат в блатата на чапловата колония.

кърджали птиче съкровище

В чапловата колония гнездят малка бяла чапла, нощна чапла, гривеста чапла, малък воден бик, малък корморан, зеленоножка, ням лебед, земеродно рибарче, тръстиково шаварче и други.

На табелата, която е на български и английски,  от Фондация „По-диви Родопи”  призоват гражданите да помагат за опазване на това богатство в сърцето на Кърджали, да уважават природата и да спазват дистанция от птиците, защото прекалената близост до гнездата може да прогони гнездящите пернати или да причини изоставянето на  яйцата или малките.

кърджали птиче съкровище

Когато се грижат за тях всички ще се наслаждават.

„Поставихме табелата, за да информираме хората, все пак това е уникално място”, каза Стефан Аврамов, експерт във Фондация „По-диви Родопи”.

Хората в Кърджали са свикнали с чаплите. Когато се завърнат напролет е събитие за целия град, а когато отлетят в края на лятото тъга и пустота.

В чапловата колония гнезди двойка лебеди. Две поредни години се излюпиха малки. Те са голяма атракция за всички.  Много наши и чужди  туристи идват специално да наблюдават това птиче съкровище. Необичайните пернати  за града превличат погледите на минувачите по моста за най-големия квартал в Кърджали – „Възрожденци”.

кърджали птиче съкровище

Информационна табела имаше и преди, но от няколко години тя беше унищожена. Инициативата на Фондация „По-диви Родопи” за възстановяването й заслужава адмирации.

Валери КОВАЧЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ