140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Откриха радиоактивни лавраци край Фукушима

фукушима лавраци

Високи нива на радиоактивност у риби, уловени във водите около печално известната атомна електроцентрала Фукушима, стресна японците. Този път изследване на лавраци, предназна­чени за местния пазар, е установило наличие на радиоактивни вещества цели 14 пъти над допустимите норми, възприети за безопасни. За това наскоро съобщи британският вестник „The Times“.

Японското правителство реагира светкавично, като забрани продажбата на заразените риби от Фукушима. Но местното население е сери­озно разтревожено и има основание за това – никой не подкрепя идеите за изхвърляне в океана на замърсена вода от ядрената централа. Последствията от такива действия са налице.

Това далеч не е първи подобен случай на установени високи нива на радиация у риби, живеещи в района. През миналата годи­на повишена над нормите радиоактивност беше открита у морски костури, които също своевременно бяха иззети от рибарите и не достигнаха до пазара. Но каква е гаранцията, че контролът върху улова на професионалните рибари винаги е на такова ниво?

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ