НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Откриха риба като жива дъга на Малдивите

риба малдивите

Изключително красива риба, съчетаваща в тялото си всички цветове на дъгата, откриха учени край Малдивите. Любопитно е, че тя е дълбоководен обитател, забелязана на повече от 50 метра дълбочина, в така наречената „зона на здрача“. За това откритие първо съобщава CNN.

Наименованието на тази истинска феерия от цветове е дивехи – на местния език, което в превод означава роза. Латинското й име е Cirrhilabrus finifenmaa.

Казваме последно сбогом на китайския веслонос

Жителите на Малдивите са проявили голям интерес към ново­откритата риба и неслучайно я оприличават с роза – това е на­ционалното цвете на архипелага от острови. И по друг повод тази риба-дъга предизвиква гордост у местните хора – открита е не от чуждестранни учени, които често идват, за да изследват местната флора и фауна, а от малдивския биолог Ахмед Наджиб. Затова я възприемат като още една придобивка към националното богат­ство.

Малдивите са островна държава в Индийския океан, предста­вляваща група атоли с обща площ от 300 кв км и население малко над 300 хиляди жители. Най-малката държава в Азия, която е при­влекателна туристическа дестинация.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ