140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Турски рибари в зрелищна битка край Чанаккале

Турски рибари в зрелищна битка край Чанаккале

Наскоро турските медии обявиха гръмка новина: рибари са се борили с голяма акула в залива Сарос край Чанаккале. Трима човека влезли с лодка, за да си опитат късмета да хванат някоя едра риба с въдици. Заложили жива стръв и случили да закачат нещо голямо. Но кой да очаква, че ще е чак толкова голямо!

На въдицата налетяла гигантска акула, с която повели трудна битка в продължение на близо час. Когато успели все пак да я издигнат до лодката и видели чудовището, разбрали, че няма как да я качат на борда. Та тя била дълга над 3 метра, а вероятно и с половин тон тегло. Наложило се да срежат влакното и да я освободят. Принудително преминали към метода „хвани-пусни“, за да не нараняват излишно достолепната гостенка.

Един от рибарите от Чанаккале Илкер Йоздемир споделя с вълнение пре­живяното: „От 35 години ловя риба по тези места, но за пръв път се срещам с такова нещо. Бяхме изненадани и леко стресирани по време на битката. Накрая и много уморени от неимоверните усилия да задържим акулата при яростната съпротива. Но това е море, никога не се знае с какъв воден исполин ще се срещне човек…“

Гигантската акула (Cetorhinus maximus) е втората по големина жива риба след китовата акула и е единствен представител на своя род гигантски акули (Cetorhinus). В миналото са хващани единични екземпляри по 8-10 м дължина и няколко тона маса, но в днешни дни такива вече не се срещат. Предвид казаното, уловената от турските рибари акула очевидно е млад екземпляр.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ