ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Черни щъркели се появиха край Велико Търново

велико търново щъркели

Тази пролет търновци забелязаха появата на черен щъркел по поречието на Янтра, в района между църквата „Св. 40 мъченици” и Владишкия мост. Рядката птица зарадва жителите на кв. Асенов и туристите, дошли да разгледат храма, но не позволи някой да се приближи много до нея. Тя смело се разходи във водите на реката, улови си риба.
Черният щъркел е защитен от Закона за биологичното разнообразие и е включен в Червената книга на България. Той не може да се види често в нашата страна и е застрашен от изчезване. Въпреки това търновски ловци разказват, че в района на Преображенския манастир, който се намира между Велико Търново и с. Самоводене, от няколко години се забелязват две двойки черни щъркели, които редовно долитат от юг, за да снесат яйца и отгледат на спокойствие малките си в скалите, които се намират в района на светата обител.
Колкото до белите щъркели, те имат гнезда в почти всяко село във Великотърновската област и много от тях бяха населени и тази пролет. Някои от тези птици дори не отлитат на юг през есента заради по-високите температури.

Милка ДЕНЕВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ