НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

„Чудесата на река Меконг“ в действие

скат меконг

По странна ирония на съдбата учени, участващи в проекта „Чу­десата на река Меконг“ са се озовали в близост до мястото на събитието – уловен гигантски скат с дължина 4 м и тегло 180 кг. Самите те са претеглили и измерили рибата, като са направили и подобаваща фотосесия. Впоследствие скатът е върнат на сво­бода.

Ефектни трофеи от Червено море

Поредното чудо на река Меконг е станало в Камбоджа, в про­винция Стунг Тронг, а скатът е уловен случайно от риболовци с обикновена въдица. Трофеят налетял на друга, по-малка риба, хваната на въдицата, но оказала съпротива и така привлякла вниманието на гиганта. Скатът е защитен вид и е сред най-ред­ките и ценни риби от огромното видово разнообразие в реката, обитавана от повече от 1000 вида риби.

Най-голямата река в Югоизточна Азия (4250 км) е силно за­мърсена и това застрашава нейната внушителна екосистема. Три държави Китай, Лаос и Камбожда ползват водите й, както и тези на нейни притоци, с построени десетки язовири и дружи хидросъоръжения. Въпреки всичко, тя крие чудеса, заради които учените работят по специален проект. Дори и те са били крайно учудени, че там все още има такива гиганти.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ