ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Единствено в Словакия – Училище с предмет в програмата си по соколарство (ВИДЕО)

училище соколарство

В Словакия функционира единственото в света училище с включен предмет в официалната си програма по соколарство. Намира се в Щявницке Бане – село в Карпатите с население малко над 800 души, доскоро известно главно с това, че е родно място на Максимилиан Хел, свещеник-йезуит и астроном от 18 век, открил точното разстояние от Слънцето до Земята. Историята на училището е не по-малко интересна.

То се славело като най-лошото в околността и било нарочено за закриване.

Ситуацията изглеждала безнадеждна.

И – О, Еврика! Често в такива моменти се намират хора с визия, които да намерят път напред.

Такъв е и соколарят Павел Михал, днес директор на училището. Той е от онази особена категория хора, който обичат природата и искат да създават у децата отношение към нея. Воден е от идеята, че соколарството е не просто стара ловна традиция, но и обучение как да отглеждаш и да се грижиш за тези хищни птици.

Днес в училището специализираното обучение върви наред с основната образователна програма и то е желано място за деца от цяла Словакия.

Когато говорим за соколарство, това е общото традиционно понятие за лов с хищни птици. В училището обаче има забележително видово разнообразие не само от редки соколи, но и от орли, сови и всякакви видове от техните семейства. Учениците се обучават и едновременно с това реално участват в грижите за тяхната репродукция.

Заниманията ангажират децата и през лятото, защото това е целогодишен процес. Стига се и до нещо невиждано – градски деца да идват да учат в селското училище, а не селски деца да пътуват до градското.

В свое интервю директорът Михал споделя, че по-голямата част от 190-те ученици идват от други населени места и всеки ден пътуват до селото заради училището. А десетина семейства дори са се преселили в Щявницке Бане, за да могат децата им по-лесно да го посещават.

училище соколарство

Училището привлича и външни посетители, които се включват в различни събития, като по този начин се осигурява допълнително финансиране. През лятото е отворено за туристи и гости и така допринася за развитието на местния туризъм.

Използват се и всички възможни европейски програми за финансово подпомагане.

Така едно бивше западнало селско школо днес дърпа цялото село напред. Любопитен е случаят с австралийски младеж, току-що навършил 18 години, който чул за училището в словашкото село и дошъл да научи нещо за соколарството. Днес той е учител по английски в Щявницке Бане и пее в училищния хор.

В селото днес функционира едно истинско „зелено училище“, но не само за една седмица през пролетната ваканция, а целогодишно. Край училищната сграда е изграден „зелен” ландшафт, който се напоява от специална система чрез събиране на дъждовна вода. Така има не само зелени площи, но и малки езера.

училище соколарство

В двора е разположен манеж, където децата се учат на общуване с коне и на езда. Забележете, и това не е всичко. Изграден е дендрариум, където се отглеждат папагали и дори алигатор. Идеята е ясна – децата да виждат и да не забравят за глобалното биоразнообразие.

По думите на един от преподавателите ловната практика със соколи е забележителна. Причината е, че тези хищни птици са не просто сред най-бързите и развиват скорост на спускане от над 400 километра в час, но постигат чудесен синхрон с ловното куче.

училище соколарство

У нас ловът със соколи не е разрешен. Соколите в природата не се интересуват от тази забрана. Интересно е това, че подобни птици, отглеждани от соколари, надхвърлят почти три пъти възрастта на събратята си в естествена среда. Интензивното земеделие е една от причините за трудното опазване на тези забележителни пернати хищници.

Ладислав Цветков

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ