НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Ето кои са най-бързите риби в света

най-бързите риби

Екип от морски биолози е изготвил любопитна класа­ция на най-бързите риби в света. Ще ви представим топ 10 на спринтьорите, обитава­щи Световния океан.

Безспорен шампион в кла­сацията е рибата ветроход. Тя развива уникалните 110 км/ч. Скорост, сравнима с въз­можностите на гепарда – най-бързото животно на земята. Ветроходът обитава откритите води на Атлантическия, Тихия и Индийския океан и прилежа­щи морета. Познава се по-сил­но издължената муцуна и висо­ката като платно гръбна перка, която в разперено състояние придава вид на платноходка, откъдето идва и името. На дължина достига до 3,5 метра, но при сравнително по-скром­на маса от 120 кг. Ветроходът е обект на любителски риболов, а битките с него са много емо­ционални заради зрелищните скокове над водата, които из­вършва при съпротивата.

Няколко други риби от „теж­ка категория“ влизат в ролята на подгласници и развиват максимална скорост между 70 и 80 км/ч. Любопитно е, че сред големите се намества й сафридът с цели 80 км/ч. Раз­бира се, става дума за 15-те вида океански сафриди, които също живеят на стада и за да си набавят храна, се налага да спринтират. Раираният марлин може да достигне 78 км/ч, жъл­топерата риба тон е способна на 75 км/ч, а синият тунец – на 74 км/ч.

Огромното е разнообразие­то при акулите. Сред тях има спринтьори, има и лентяи, които не си падат по високите скорости. Най-бърза е синята акула, способна да развие 70 км/ч. Тигровата акула също е добър спринтьор с възможнос­ти до 65 км/ч.

най-бързите риби

Рибата меч е сред най-го­лемите и тежки обитатели на Световния океан и може да достигне маса от 650 кг. Тя е и голям маратонец, в състояние е да плува стотици километри без прекъсване и така прави големи преходи и водната шир. Не е в челото на най-бързите в тази класация, но и нейните 65 км/ч максимална скорост не са ни­как зле.

В топ 10 попада и албулата. Тази не толкова голяма риба (достига до 7-8 кг) е способна на развие 60 км/ч. Макар и да предпочита дълбочините, тя е изявен хищник и разчита на бързината си при достигане до набелязаната плячка.

Атлантическият тарпон по­пълва почетната десетка с по- скромните 50 км/ч. Но и той се слави като изявен маратонец, което при споменатата скорост му гарантира благодатна тра­пеза. Все пак животът в под­водния свят се крепи на прин­ципа „изяж, за да не бъдеш изяден“.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ