НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Ето кои са най-бързите риби в света

най-бързите риби

Екип от морски биолози е изготвил любопитна класа­ция на най-бързите риби в света. Ще ви представим топ 10 на спринтьорите, обитава­щи Световния океан.

Безспорен шампион в кла­сацията е рибата ветроход. Тя развива уникалните 110 км/ч. Скорост, сравнима с въз­можностите на гепарда – най-бързото животно на земята. Ветроходът обитава откритите води на Атлантическия, Тихия и Индийския океан и прилежа­щи морета. Познава се по-сил­но издължената муцуна и висо­ката като платно гръбна перка, която в разперено състояние придава вид на платноходка, откъдето идва и името. На дължина достига до 3,5 метра, но при сравнително по-скром­на маса от 120 кг. Ветроходът е обект на любителски риболов, а битките с него са много емо­ционални заради зрелищните скокове над водата, които из­вършва при съпротивата.

Няколко други риби от „теж­ка категория“ влизат в ролята на подгласници и развиват максимална скорост между 70 и 80 км/ч. Любопитно е, че сред големите се намества й сафридът с цели 80 км/ч. Раз­бира се, става дума за 15-те вида океански сафриди, които също живеят на стада и за да си набавят храна, се налага да спринтират. Раираният марлин може да достигне 78 км/ч, жъл­топерата риба тон е способна на 75 км/ч, а синият тунец – на 74 км/ч.

Огромното е разнообразие­то при акулите. Сред тях има спринтьори, има и лентяи, които не си падат по високите скорости. Най-бърза е синята акула, способна да развие 70 км/ч. Тигровата акула също е добър спринтьор с възможнос­ти до 65 км/ч.

най-бързите риби

Рибата меч е сред най-го­лемите и тежки обитатели на Световния океан и може да достигне маса от 650 кг. Тя е и голям маратонец, в състояние е да плува стотици километри без прекъсване и така прави големи преходи и водната шир. Не е в челото на най-бързите в тази класация, но и нейните 65 км/ч максимална скорост не са ни­как зле.

В топ 10 попада и албулата. Тази не толкова голяма риба (достига до 7-8 кг) е способна на развие 60 км/ч. Макар и да предпочита дълбочините, тя е изявен хищник и разчита на бързината си при достигане до набелязаната плячка.

Атлантическият тарпон по­пълва почетната десетка с по- скромните 50 км/ч. Но и той се слави като изявен маратонец, което при споменатата скорост му гарантира благодатна тра­пеза. Все пак животът в под­водния свят се крепи на прин­ципа „изяж, за да не бъдеш изяден“.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ