ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Рифовите риби избледняват вследствие промени в околната среда

рифовите риби

Екологичните проблеми на кораловите рифове край бре­говете на Австралия отдавна тревожат учените, които про­дължават да извършват проуч­вания с цел опазването на това природно богатство. Установе­но е, че глобалното затопляне е сред основните причини ко­раловите полета от Големия коралов риф да се обезцветя­ват, а част от тях дори измират.

Учени от Университета „Джеймс Кук“ са изследвали състоянието на рифовете край остров Орфей, където е уста­новено такова обезцветяване. Според тях връзката между коралите и рифовите риби е толкова тясна, че неминуемо ще има последствия и за риби­те. Природата ги е дарила със способността да се оцветяват в тон с околната среда, за да имат шансове да оцелеят в ди­вия свят. При избледняването на кораловите полета съвсем очаквано се наблюдават и про­мени в окраските на рибите. Избледнелите цветове на рифовите риби са в тон с промените в околната сре­да. Но учените са притеснени и от друго. Ярките разцветки са важен стимул при избиране на брачни партньори, а ако се притъпят дали това няма да повлияе зле на репродуктивни­те способности на рибите. На­пълно възможно е. Кораловите рифове заемат по-малко от 1 процент от Световния океан, но осигуряват дом и убежище за 25 процента от рибното на­селение. Затова е важно да се опази това световно богатство с всичките му обитатели.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ