ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Простреляха два щъркела във Великотърновско

простреляха два щъркела

Възмутен потребител на Фейсбук публикува снимки на два щъркела, простреляни от злосторници във вилната зона на Къпиновския манастир.

Човекът обяснява, че едната птица била уцелена в крилото, паднала върху покрива на къща, счупила пет шест цигли и загинала при сблъсъка с тях.

Вторият се приземил в съседния двор и също загинал.

Не е известно кой е извършителят на това злодеяние.
Статистиката показва, че досега тази година на територията на Великотърновската област екоинспекцията е успяла да спаси шест щъркела и един осояд, чийто природозащитен статус в България е ”уязвим”.

Това е станало благодарение на сигнали, подадени от граждани. За единия от спасените щъркели информирали жители на Полски Тръмбеш.

А хора от великотърновското село Ресен забелязали, че става нещо нередно с щъркел в гнездо, което се намира близо до хлебозавод „Яна 1”.

Те установили, че единият крак на младата птица се е заплел в сезал и той напразно се опитвал да излети. След подаването на сигнала на помощ дошли служители от филма „Електроразпределение Север“ АД, които спрели електрозахранването на електрическия стълб, където се намирало гнездото, и с вишка достигнали до птицата.

Тя била освободена, ала тъй като при опитите й да излети сезалът се врязал в крака й, имала нужда от помощ.

Затова се наложило пристигналите на място екоинспектори да изпратят пострадалия щъркел за лечение и грижи в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Милка ДЕНЕВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ