140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Простреляха два щъркела във Великотърновско

простреляха два щъркела

Възмутен потребител на Фейсбук публикува снимки на два щъркела, простреляни от злосторници във вилната зона на Къпиновския манастир.

Човекът обяснява, че едната птица била уцелена в крилото, паднала върху покрива на къща, счупила пет шест цигли и загинала при сблъсъка с тях.

Вторият се приземил в съседния двор и също загинал.

Не е известно кой е извършителят на това злодеяние.
Статистиката показва, че досега тази година на територията на Великотърновската област екоинспекцията е успяла да спаси шест щъркела и един осояд, чийто природозащитен статус в България е ”уязвим”.

Това е станало благодарение на сигнали, подадени от граждани. За единия от спасените щъркели информирали жители на Полски Тръмбеш.

А хора от великотърновското село Ресен забелязали, че става нещо нередно с щъркел в гнездо, което се намира близо до хлебозавод „Яна 1”.

Те установили, че единият крак на младата птица се е заплел в сезал и той напразно се опитвал да излети. След подаването на сигнала на помощ дошли служители от филма „Електроразпределение Север“ АД, които спрели електрозахранването на електрическия стълб, където се намирало гнездото, и с вишка достигнали до птицата.

Тя била освободена, ала тъй като при опитите й да излети сезалът се врязал в крака й, имала нужда от помощ.

Затова се наложило пристигналите на място екоинспектори да изпратят пострадалия щъркел за лечение и грижи в Спасителния център за диви животни в Стара Загора.

Милка ДЕНЕВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ