ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Италианец лови сомове гиганти във Франция

сомове гиганти

Френската част на река Рона се е оказала особено благосклон­на към италианеца Юри Гризенти и компания при скорошна екс­педиция с цел риболов на трофейни сомове. Уловени са няколко гиганта по време на престоя на групата на френска земя, като повечето от тях са прехвърляли 100-килограмовата кота.

Юри дори е имал тежката задача сам да се бори с един от тях и очевидно се е справил блестящо. Част от тази зрелищна битка е показана на ефектен видеофилм в рибарските среди, а сомът е тежал цели 118 кг. В друг епизод Юри и неговият близък приятел Джузепе се снимат заедно гушнали два сома, които очевидно са доста по-големи от тях и на ръст, и на тегло. Е, с такива трофеи групата няма как да не запомни завинаги експедицията до Фран­ция. И да крои планове за нови срещи, все пак всички риби са пуснати по живо по здраво.

Юри Гризенти е известно име в света на изявените сомаджии. През миналата година младият мъж се прочу с уловените от ита­лианската река По огромни сомове. И тогава представи ефектна фотосесия с трофеите си, която спираше дъха на всеки, докос­нал се до невероятната гледка. Сега показва класа и на френска земя. А за нас остава само да се любуваме и благородно да му завиждаме…

***

Рона е европейска река, протичаща през Швейцария и Фран­ция. Води началото си в Швейцарските Алпи, пресича кантоните Вале, Во и Женева и след 545 км път преминава във Франция. Там има още 267 км трасе през департаментите Ен, Горна Са­воя, Изер, Рон, Ардеш, Дром, Гар, Воклюз и Буш дьо Рон. Влива се в Средиземно море през Лионския залив, като в най-долно­то си течение се разделя на два ръкава. В кратка отсечка от 7 км служи за граница между Швейцария и Франция. Реката има важно хидроенергийно и транспортно значение. Около 70% от хидроенергийните мощности на Франция принадлежат на Рона и нейните алпийски притоци. На реката са изградени и действат общо 11 ВЕЦ-а. В долното си течение е плавателна за плитко­газещи съдове. Плавателни канали я свързват и с други големи реки във Франция.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ