ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Най-възрастното сухоземно животно навърши 190 години

костенурка 190 години

Костенурката Джонатън, която е най-възрастното су­хоземно животно на Земята, навърши 190 години. Съби­тието бе отпразнувано с три­дневно тържество на остров Света Елена през изминалия уикенд.

Джонатан, който е роден през далечната 1832 г., жи­вее на малкия атлантически остров от 1882 г., когато е подарен на губернатора на острова.

Той е от вида гигантска сей­шелска костенурка и е вписан в рекордите на Гинес като най-възрастното сухоземно животно, живяло някога.

Джонатан не успява да съз­даде поколение, но е инте­ресно, че чак през 1991 г. раз­вива близка връзка с друга костенурка. Това обнадежда­ва гледачите, но двете косте­нурки не създават потомство. 26 години по-късно, през 2017 г., учени установяват, че кос­тенурката Федерика е грешно класифицирана и всъщност е Фредерик.

костенурка 190 години

На остров Света Елена 190-годишното животно е го­ляма знаменитост, а лика му е гравиран на монетите от 5 пенса на местната валута.

Друга интересна подроб­ност от живота на Джонатан е, че е напълно възможно той да е и на над 200 години, тъй като официалната му дата на излюпване не е документи­рана никъде. Годината 1832 г. е изчислена, след като при пристигането си на Света Елена през 1882 г. той преми­нава ветеринарни прегледи. Те установяват, че той е дос­тигнал зрялост, което за вида означава, че е поне на 50 го­дини. Така е приета годината 1832. Тази история е запеча­тана в рекордите на Гинес, а описанието на Джонатан завършва с думите „Има го­ляма вероятност Джонатан да е дори по-стар, отколкото си мислехме“.

Датата 4 декември пък е приета за рожден ден на кос­тенурката на 190 години само преди месец тази година, когато новоизбраният британски губернатор на Света Елена, Найджъл Филипс, я официа­лизира.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ