НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Тундровият лебед намалява застрашително в Европа

тундровият лебед

Най-малкият от трите вида лебеди във Великобритания изчезна от голяма част от традиционните си местообитания. Вече по-малко от 5000 птици се завръщат ежегодно от зоните си за размножаване в Сибирската тундра. Температурата в Източна Европа е само една от причините за намаляването на бройката на тундровия лебед. Рекордите за зимните температури – нощни и дневни – се променят непрекъснато, в някои случаи с двуцифрени стойности. С подобно меко време и при липса на лед и сняг, което прави достъпа до храна по-лесен, тундровият лебед предпочита да остане от другата страна на Северно море.

Това безпрецедентно зимно време е само половината от историята. Размножаващите се популации намаляха през последните две десетилетия, частично заради лова и също така заради промени в хабитатите, причинени от климатичните промени.

Този вид някога е бил често срещан във Великобритания и съседните страни. В момента тундровият лебед е заплашен от пълно изчезване в Европа през следващите няколко години.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ