ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Във Великотърновско – По улиците се разхождат лисици, чакали, че и фазани

велико търново фазани

Като че ли свикнахме да виждаме по селските улици във Великотърновска област да се разхождат лисици, а напоследък чакали и фазани.

Истината е, че в населените места дивите животни по-лесно намират храна. А има сигнали за такива хищници и в градовете. Преди време във Велико Търново посред бял ден беше забелязана симпатична лисица, попаднала незнайно как в града, да се крие под един лек автомобил, явно уплашена от хората.
В села и градове през цялата година могат да се забележат различни птици – врани, гарги, гургулици, гълъби, които не са дворни обитатели. Те прелитат над къщите и улиците, търсят храна и продължават нанякъде.

А във водите на река Янтра във Велико Търново, през цялата година преминаващите по Стамболовия мост се радват на зеленоглави патици, от онези, по които ловците стрелят, когато това е разрешено и извън населените места.

Понякога в речните води плуват цели семейства, явно малките са излюпени някъде по брега на реката.

Ала по улиците да щъкат и фазани … Във Фейсбук беше пусната снимка на такава птица, която необезпокоявана от никого, се разхожда из улиците на старата столица, по тротоара, близо до паркирани автомобили.

Авторът на снимката беше написал, че птицата се намира пред блок № 6 в квартал „Пишмана” /”Бузлуджа”/ и добавил загрижено – ако някой си го търси, да знае къде е, за да си го прибере.

Под снимката имаше и шеговит коментар – „Раздразнителен е. Налита на бой, ако чуе „къш”. Друг изразяваше опасението си, че благодарение на тази информация фазанът вече може да е хванат, сготвен и изяден.

А трети състрадателно препоръчваше някой да го прибере, за да не му се случи нещо лошо. Пък за да няма объркване, потребител на Фейсбук беше разяснил на останалите, че това е фазан. И още един шеговит коментар – „Ако отговаря на името Фъзи, значи е мой.”

А по-паметливи по този повод споделяха, че преди години първите настанени в новопостроените блокове в квартала граждани отглеждали кокошки, кози, че и коне под терасите. Дори се говореше, че някакъв стопанин настанил коня си в хола на апартамента.
А какво е станало с въпросния фазан, няма информация. Птицата може и да е напуснала квартала, тъй като той е краен за града и наблизо има горички и полянки. Дано само да не е сготвен…

Милка ДЕНЕВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ