ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Нови гнездови платформи край с. Левка осигуряват комфорт за белошипи ветрушки

белошипи ветрушки

Изцяло нов модел гнездови платформи за белошипи ветрушки, изработени от екипа на „Зелени Балкани“, са монтирани в района на свиленградското село Левка . Наблюдението е констатирало много добър гнездови успех.

Интересна подробност е, че заради специалния материал, от който са изградени, новите гнездилки поддържат по-ниски температури в горещите летни дни от останалите видове изкуствени платформи. Така се създава допълнителен комфорт на семействата на малките соколчета, обясняват експертите.

Екипът на „Зелени Балкани“ ще продължи да наблюдава и изследва ефекта на гнездилките върху птичата колония и ако е необходимо, ще прави промени в името на мисията по възстановяване на този вид, изчезнал допреди години от нашата природа.

Грижите за малките соколчета се осигуряват с финансовата подкрепа на Програма LIFE на Европейския съюз.

Студенти от Тракийския университет в Стара Загора и Аграрния университети в Пловдив посетиха наскоро Центъра за природозащитни дейности в с. Левка. Там те научиха повече за дейността по възстановяването на белошипи ветрушки, както и за ловните територии на защитения от закона царски орел. Бъдещите ветеринарни и аграрни специалисти проведоха практика край село Левка, част от инициативата „Академия природа“ на сдружение „Зелени Балкани“.

Златка Михайлова

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ