НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Австралия –  Летящи лисици притесняват жителите на Брисбейн

летящи лисици

Жители на Брисбейн протестират срещу голяма колония плодоядни прилепи, известни още като „летящи лисици”, която произвежда непоносими шумове и миризми в едно от предградията на австралийския град.

Според местните, отказът на общинските власти да предприемат действия спрямо колонията, влошава с всеки изминал ден психическото и физическото здраве на местните жители.

Всеки ден по залез слънце хиляди летящи лисици затъмняват за близо четвърт час цялото небе по време на традиционния си полет, а околностите на предградието са осеяни с екскрементите им.

летящи лисици

„Превърнали сме се в затворници в собствените си домове, не смеем да отваряме нито врати, нито прозорци”, споделя един от протестиращите жители.

„Колонията трябва да бъде преместена някъде, където няма да влияе негативно върху здравето и безопасността на хората!” – апелират Сю и Майкъл Кларк, също част от жителите на квартала, които алармират публично за проблема.

„Няма отърване! – допълва съседката им Трейси и обяснява, че летящите лисици безпокоят хората не само в нощните часове. – Всяка сутрин се будим от пронизителната им какофония! В същото време от общината ни обясняват, че те нито вдигат шум, нито миришат!”

Действително, в отговор на сигналите си, жителите на предградието получават единствено призиви да търсят начини за мирно взаимно съжителство с колонията ръкокрили.

летящи лисици

Летящи лисици, населяващи австралийския континент, са най-едрите представители на летящите бозайници в света. Като плодояден вид, те изпълняват важна роля в разпространението на семената и опрашването и размножаването на голям брой растителни видове.

Консервационният им статус е „незастрашен”, но благодарение на специфичните екосистемни функции, които изпълняват, от 1992 г. три от видовете летяша лисица –  черна (Pteropus аlecto), сивоглава (Pteropus scapulatus) и малка червена (Pteropus poliocephalus) попадат под защитата на Закона за опазване на природата на щата Куинсланд.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ