140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Премахват роговете на над 600 носорога в Намибия

носорози намибия

В Национален парк „Етоша“ в Намибия, където се намира най-високата концентрация на черни носорози в света, само от началото на годината най-малко шест животни са станали жертва на бракониерски набези. За да намали броя на убиваните носорози Министерството на околната среда, горите и туризма в Намибия поднови кампанията си по премахване на рогата на представители на вида.

Целта е в следващите 12 месеца да бъдат обработени над 600 животни, които по този начин няма да представляват интерес за бракониерите.

Критично застрашеният черен носорог често става жертва заради рогата си, които се търгуват на огромни стойности на черния пазар. Голяма част от купувачите са от Азия.

носорози намибия

На откриването на годишната кампания за премахване на роговете на носорози Похамба Шифета, министър на околната среда и туризма в Намибия заяви: „По този начин ние ги спасяваме не само от бракониерите, но и от възможността да се убият един друг при ожесточените битки, които понякога водят”.

Нафтал Лунгамени, директор на Националната полиция в страната допълни, че бракониерите остават заплаха за дивата фауна въпреки усилията на полицията „Действията по опазване на носорозите са от стратегическо значение за Намибия – подчерта той. – Националният парк „Етоша“ държи най-голямата популация на черни носорози в света и това, естествено, е много важно за страната ни. Тук идват туристи от цял свят с надеждата да видят носорог на живо.”

Американският ветеринарен лекар Конрад Брейн обаче изразява опасения, че макар премахването на рога на носорога да е ефективен начин за възпиране на бракониерите, тази практика оказва негативно влияние върху оцеляването на животните в дивата природа. „Съвместно с Намибия осъществихме мащабен проект, чрез който да оценим как премахването на роговете влияе на способността на женските да защитават потомството си от хищници. Минусите категорично са доста. Но когато гледаме на този проблем през призмата на бракониерството, плюсовете са значително повече“, обобщава той.

Програмата за премахване на роговете на носорозите е активна от 2014 г. След специално маркиране и ДНК профилиране, отстраняваните рогови израстъци се съхраняват в специален национален фонд.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ