НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Мечката Свобода навърши 35 години

мечката свобода

Най-старото животно във варненския зоопарк – мечката Свобода, навърши 35 години. Рожденият ден обаче ще бъде отбелязан по-късно, когато тя се събуди от зимен сън, съ­общиха от зоопарка. Свобода ще бъде изненадана с пирше­ство от лакомства. Мечката е любимец на децата, често се изправя и трогателно моли за храна. Обича плодовете, хапва и риба, а най-любимото й ястие са макароните с мед. За праз­ника бе обявен конкурс за най- хубава нейна снимка, който бе спечелен от кадър на Теодора Стойчева.

Свобода е сред най-въз­растните животни, отглежда­ни в българските зоокътове. В природата кафявите мечки рядко достигат тази възраст, обясниха от зоопарка и поже­лаха здраве на рунтавия си питомец.

Доайенката е родена в Лов­но стопанство „Кормисош“ и радва посетителите във Варна от 2008 г., когато е докарана от Русе заедно с партньора си Карамуш. След загубата му от 2014 г. тя царува сама в мес­тообитанието си, което разпо­лага и с басейн за разхлада в жарките дни. В бърлогата на Свобода е монтирано виде­онаблюдение по проект на СУ „Св. Климент Охридски“ и БАН за изследване на поведението на кафявите мечки по време на зимния сън.

Любопитен детайл е, че първият обитател на зоопарка също е мечок. Максим е пода­рен на града от моряците от ескадрен миноносец „Г. Дими­тров“ през 1956 г. и две години живее вързан с верига край едно дърво, докато бъде на­правена клетката му в сърцето на Морската градина. Днес еки­път на зоопарка отглежда над 400 животни от 60 вида.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ