ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

14-та сесия на Координационния форум на CIC за Централна и Източна Европа

От 28 февруари до 2 март в Скопие, Македония, се проведе 14 среща на Координационния форум на CIC за Централна и Източна Европа. Обсъждани бяха две основни теми – „Опазването на балканския рис” и „Устойчивият ловен туризъм”.

Участие взеха представители на Македония, Словакия, Румъния, Босна и Херцеговина, Сърбия, Хърватска, Русия, Албания, Словения, Европейската комисия към ЕС, Норвежкия институт за изследване на природата, Швейцарската организация за опазване и управление на хищниците. Специални гости бяха президентът на CIC Бернар Лозе и генералният секретар на FACE Ангъс Мидълтън.

България бе представена от главния секретар на НЛРС-СЛРБ Григор Гогов и Александра Топузанска – експерт по международна дейност към Националната организация.

Лектори от различни страни от региона очертаха състоянието на балканския рис, като бе отбелязано, че навсякъде видът е защитен и популацията му не е стабилна. Основният извод, до който стигнаха участниците във форума, бе, че трябва в най-скоро време да бъдат разработени планове за управлението на балканския рис.

На семинар по повод развитието на ловния туризъм бяха направени презентации от страните от Ценрална и Източна Европа на възможностите за организиран ловен туризъм, като от изнесените данни стана ясно, че всички усилия трябва да се насочат към устойчивото ползване на дивечовите запаси и опазването на местообитанията.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ