140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Управителен съвет и Генерална асамблея на FACE в Брюксел, Белгия

Управителен съвет и Генерална асамблея на FACE в Брюксел, Белгия

Представители на НЛРС-СЛРБ бяха Васил Василев – гл. секретар на УС на НЛРС-СЛРБ и Александра Топузанска – международно сътрудничество.

По време на управителния съвет и Асамблеята на FACE, отново се засегна наболялата тема за лобирането в ЕП, като ако ловците искат да постигнат нещо и да се преборят с нарастващото неодобрение към ловната общност, трябва да разполагат с изключително добро лоби в Парламента.

Бе сменен главният касиер на FACE, като на мястото на Беноа Шеврон – представител на френския ловен съюз, чрез единодушно гласуване, бе избран новият председател на френския ловен съюз г-н Уили Шран.

Проблемът с комуникацията продължава да стои на дневен ред и все още не може да се намери решение, как най- адекватно да се осъществи контакт с тези 7 милиона ловци, членове на FACE.

Относно срещата на членовете на FACE през пролетта, Гърция е предложила домакинство, като идеята е да се проведе в Атина. Дебати се породиха от желанието на много хора за фиксиране на точна дата на събитието, но председателят на гръцкият ловен съюз – Николаос Пападодимас обяви това за невъзможно в рамките на форума. От друга страна, той поиска финансирането на мероприятието да е от страна на FACE, предвид сегашната ситуация в Гърция.

Относно продажбата на офис-сградата на FACE, бе обявено че вече е сключен договор с агенция и сградата е пусната на пазара на недвижими имоти. Намерено е и ново място за помещаване на секретариата на FACE, но все още текат преговори и договор за наем не е подписан. В тази връзка се изрази становище, че парите от продажбата на имота са на ловците-членове на FACE и не трябва да бъдат похарчени безрасъдно. Мишел Ебнер – президент на FACE обяви, че парите ще бъдат сложени в банкова сметка и няма да се борави с тях. Убедени са, че до Коледа вече ще са в новия офис.

Бюджетът за 2017 г. тепърва ще се дискутира на следващото събрание на УС през ноември, защото предложеният до момента не е реалистичен, като при сегашния за 2016 г. има дефицит от 10%. Поради инфлация, има увеличение с 2% в членските такси. Представителите на испанския ловен съюз не желаят да плащат такава висока такса и поискаха преизчисление. Породи се притеснение обаче, че удовлетворяването на подобна молба ще породи същите искания и от други държави. Членският внос за 2017 г. не се прие, до окончателното изясняване на въпроса с испанския ловен съюз и таксата, която ще заплаща.

Като нов пълноправен член на FACE, единодушно бе прета ловната организация на Сан Марино. Получено е заявление за членство от втора ловна организация, представител на Португалия. Заявлението бе отхвърлено, поради твърдия отказ на официалната португалска ловна организация – пълноправен член на FACE. Друга заявка в секретариата на FACE е получена и от македонският ловен съюз. Тя ще бъде разгледана през 2017 г. на срещата на членовете, но по всяка вероятност македонците ще станат пълноправни членове.

Наболелият въпрос по премахването на длъжността „главен секретар“ и въвеждането на нова – „генерален директор“, премина в ожесточени дебати. Стигна се и до заплахи от страна на сегашния гл. секретар – Филипо Сегато, който обвини управителния съвет в политически игри и машинации и заплаши, че може да отнесе въпроса в съда. След многочасово разискване по темата, бе проведено тайно гласуване с въпрос – „Искате ли Филипо Сегато да продължи да работи в FACE?“. Резултатите от гласуването красноречиво показаха отношението на членовете на FACE към г-н Сегато: 17 – против, 1- за, 3 – въздържали се. Представителите на френския ловен съюз и от румънска страна г-н Атила Келерман, демонстративно напуснаха залата, обявявайки, че това гласуване е неправомерно.

FACE продължава да има вътрешни проблеми, не функционира адекватно и на пълен капацитет и ако не се стигне до скорошно излизане от затруднената ситуация и във финансов план, има вероятност организацията да се разпадне.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ