ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Трафикът на слонова кожа се разраства

Търговията със слонова кожа, която се използва за медицински илачи и бижута, се е разраснала от 2018 г. насам. Слоновете се убиват и одират в Мианмар, а кожите им се продават по пазари и чрез социални медии в Китай.

Според нов доклад процъфтяващата индустрия изглежда се е разраснала от Мианмар до по-голямата част от Югоизточна Азия, включително Китай, Лаос, Виетнам и Камбоджа. Мъниста се продават в Мианмар и Китай, а продуктите за традиционна медицина във всичките пет страни.

Азиатските слонове на свобода са около 50 000, което е по-малко от 1/10 от африканските слонове. Броят на живеещите на свобода слонове в Мианмар е нисък – по-малко от 2000 животни се разхождат из гъстите гори на страната. Използването на слоновата кожа за търговски цели не е ново явление. Организацията The wildlife trade monitoring group Traffic съобщава, че през 2006 г. слонова прах се е продавала свободно на пазарите в Монг Ла – град в Мианмар на границата с Китай. Счита се, че малко количество от нея, разтрито върху кожата, лекува обриви и други неразположения. Но търговията се е разраснала значително от 2014 г., когато на пазара се появяват бижута от слонова кожа. При разследването е установено наличието на най- малко 100 онлайн продавачи на кожи.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ