НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

„Локвата не е влажна зона” – пояснява гл. секретар на FACE Дейвид Скалан (ВИДЕО)

Във видеообръщение към европейските ловци главният секретар на Федерацията на европейските ловни асоциации (FACE)  Дейвид Скалан практически доказва защо предложението на Европейската комисия (ЕК) за забрана на употреба на оловни боеприпаси във влажните зони е неизпълнимо.

Припомняме, че наскоро ЕК публикува своето четвърто предложение за ограничаване използването на оловни боеприпаси над влажните зони, което ще бъде обсъдено и гласувано от държавите-членки на ЕС на 3 септември 2020 г. в Комитета по регламента REACH (REACH е регламент на Европейския съюз, приет с цел подобряване защитата на здравето на човека и околната среда от рисковете, които химикалите могат да представляват). Но ревизираното предложение на ЕК остава спорно, небалансирано и дискриминационно. Европейската комисия не е взела под внимание основните проблеми, възникнали в първия, втория и третия проект на предложението, което означава, че причините, които могат да доведат до редица сериозни правни проблеми за европейските ловци, а и за правоприлагащите органи в съответните страни, остават.скалан

От FACE са категорични, че биха подкрепили постепенното въвеждане на ограничения за използване на оловни боеприпаси за лов над влажни зони, ако ЕК спазва насоките за по-добро регулиране на целите за правна сигурност. Организацията отбелязва, че досега 23 държави-членки прекратиха използването на оловни боеприпаси над влажни зони в съответствие с Афро-Евразийското споразумение за миграционните водолюбиви птици (AEWA). Държавите-членки са разработили наредбите си по начин, който е пропорционален на риска в съответната държава, а също така са практични и разбираеми за ловците и служителите на реда в съответствие с националните условия.

Ограничаване употребата на оловните боеприпаси във влажните зони: Защо предложението на Европейската комисия е толкова проблематично?

Ето защо, в своето обръщение Дейвид Скалан  обръща внимание на следните казуси, поради които FACE не подкрепя настоящото предложение на ЕК – прекомерния обхват на предложеното ограничение (т.е „влажни зони“), въвеждането на фиксирани буферни зони около влажните зони (които не бяха препоръчани от ECHA), краткия преходен период за преминаване от оловни боеприпаси към използването на алтернативни (дори по-кратък от препоръчания от ECHA), неясната забрана за притежание  и пренасяне на оловни боеприпаси, която автоматично криминализира ловците, и много широкото определение на понятието „влажна зона”, създаващо почти неразрешими ситуации за ловци и служители на реда.

Източник: Федерацията на европейските ловни асоциации

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Scroll to Top