НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

За първи път в Хърватия – Дело за отравяне на дивеч стигна до съдебен процес

През януари тази година местни ловци в района на село Мазин, община Врачац, Хърватия откриват труповете на вълци и лисици до две мъртви телета, използвани като примамки. След техния сигнал партньорът на BirdLife в Хърватия – BIOM, съвместно с местното ловно дружество, Инспектората за опазване на природата, полицията и членовете на Министерството на околната среда и енергетиката претърсват щателно района за отрови. Инцидентът е с типични характеристики за умишлено отравяне на диви животни . Труповете на телетата са използвани като стръв, а в непосредствена близост инспекторите откриват мъртви вълци и лисици, с признаци на мъчителна смърт, причинена от отравяне. Две седмици след този инцидент властите откриват и още жертви на отравянето, сред които и труп на скален орел, който е строго защитен вид , като Хърватия приютява едва 25-30 двойки. На 20 метра от орела е намерен труп на крава и кристали от използваната отрова. За поставянето на отровата е заподозрян местен животновъд, който е целял примамката да привлече вълци. Използването на отрова за борба с хищниците , е забранено във всички европейски страни още от 80-те години на миналия век, но все още се прилага незаконно в Хърватия и други европейски страни.

Проект на месец юни, отличен от FACE – Спасяват сърни с дронове
Половин година по-късно, на 16 юли, делото за отровите стигна до съдебната зала след успешното разследване от властите и съответните заинтересовани страни. Повдигнати са обвинения срещу 52-годишно лице. Според полицията животновъдът е използвал отровни вещества и се е занимавал с престъпления, свързани с незаконен лов и унищожаване на защитени природни ценности.
Най-често използваните отрови в Хърватия са карбофуран и метомил. Дори и минимално количество карбофуран може да убие човек, като търговията и употребата му e забранена в ЕС.
У нас само преди няколко седмици в Източни Родопи бе регистриран поредния случай на посегателство срещу световно застрашен вид, с основна предполагаема причина – незаконно използване на отровни примамки за хищници. Семейство египетски лешояди загина в Източните Родопи в края на юни, като двойката бе една от най-възрастните и продуктивни в страната и този инцидент е огромна загуба за цялата популация на вида. Припомняме също, че през месец февруари при друг инцидент в близък до този район бе намерен отровен белоглав лешояд, а през следващите месеци са открити и труповете на още два белоглави лешояда, станали жертва на отровите.

www.agro.bg

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Scroll to Top