ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Андрей Слабаков пред SLRB.BG: “Пиленцата не ядат олово”

Андрей Слабаков

В ексклузивно интервю за сайта SLRB.BG, евродепутатът Андрей Слабаков, коментира решението на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI) към Европейския парламент, което се оказа в ущърб на ловците: „Истината е, че това предложение за забраната на употреба на оловни муниции във влажните зони е изключително недомислено, затова и пуснах възражение, но за съжаление то не мина в Kомисията по екология. Загубихме с 41 на 33 гласа.“

Загуба за ловците и в Европарламента – БЕЗ олово във влажните зони

Българският евродепутат разказа, какви са били позициите и на неговите опоненти, които са защитавали тезата, че проектът за рестрикции е добър: „Имаше странни доводи, защо предложението е много хубаво, както един от колегите каза – Така пиленцата няма да ядат олово, тъй като се обърквали“. Слабаков добави, че никога не е чувал за пиле, което яде олово, като обясни и че подобни забрани ще затруднят работата на полицаи и горски: „Те или трябва да ходят невъоръжени на работа или да ги снабдим с прашки“. Той обясни и за коментара, направен от негова колежка по време на дискусията: „Една от зелените сaркастично ми съобщи, че тя никога не била виждала полицай с пушка“ – цитира я Слабаков. Според него тази жена е убедена, че полицаите са въоръжени с ловни пушки, което го навежда на мисълта, че тя няма представа от муниции. „Тоест там се изказват едни хора, които нямат никаква представа нито от муниции, нито от нищо. Те не знаят какво говорят, а най-лошото е, че нямат представа и от животни“ – заключи той. Според Слабаков, ако тезата на противниците му е вярна, то птиците е трябвало да изчезнат отдавна.

Комисията към комитета REACH реши: Ограничава се употребата на оловни муниции във влажните зони

Слабаков посочи кои партии са били против неговото предложение за връщане на проекта на комисията към регламента REACH за доработка: „Основните противници са тези, които се обявиха за зелени и крайно левите“. Думите му се потвърждават и от публикуваните данни от гласуването на комисията, на сайта на Европейския парламент: https://www.europarl.europa.eu/cmsdata/214593/2020-10-29%20roll-call-votes.pdf. „Против“ са гласували всички членове на Прогресивния алианс на социалистите и демократите, по-голямата част от Обнови Европа, всички евродепутати от групата на Зелените – Европейски свободен алианс, всички представители на групата на Европейска обединена левица / Северна зелена левица, по-малката част от Европейската народна партия, както и 2-ма независими евродепутати.

Евродепутатът коментира и отговор на член на Еврокомисията, според който държавите ще имат възможност за индивидуално прилагане на проекта: „Има една отворена вратичка, че всяка държава има право сама да реши как точно да прилага това предложение. Ако държавата е достатъчно смислена,  може и да има някакъв поносим и положителен ефект, но това ще зависи и твърде много от България“, като допълни, че отговорно е Министерството на околната среда и водите.

Предстои последната стъпка, преди приемането на проекта за забрана на олово във влажните зони- гласуване в пленарната зала на Европарламента. То се очаква около 10-ти ноември, като резултатите от него ще бъдат публикувани веднага на сайта  SLRB.BG.

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ И ВЪВ FACEBOOK !

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ