НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Европейската агенция по химикали предложи пълна забрана на оловото!

Олово

След приемането на спорните рестрикции засягащи употребата на олово във влажните зони в края на 2020-та, тази година започва с още по-голямо предизвикателство за ловно-рибарската общност. Европейската агенция по химикали (ECHA) публикува досие, в което се предлага пълна забрана на употребата на олово в мунициите и рибарските такъми.

Аргументите на Европейската агенция по химикали

Досието е разработено по поръчка на Европейската комисия, като от ECHA са направили оценка на рисковете за здравето и околната среда при употребата на този материал и неговите съединения. От агенцията защитават това предложение с мотива, че всяка година най-малко 127 милиона птици се излагат на риск от отравяне с олово. Те добавят и че около 1 милион деца са изложени на риск заради консумацията на месо от дивеч, като това би могло да повлияе на тяхното неврологично развитие. Според изчисленията на агенцията, ако употребата на този елемент се забрани, емисиите на оловото в природата ще бъдат намалени с около 1,7 милиона тона за период от 20 години.

Ограничения при оловните муниции

В досието се предлага пълна забрана на продажбата и употребата на оловни муниции. Според досието преходният период за мунициите от малък калибър ще бъде 5 години, а този за мунициите от голям калибър само 18 месеца. От агенцията допускат употребата на такива муниции на стрелбищата, но при изключително строги правила и контрол.  Мрежите улавящи муниции ще станат задължителни, за да се сведе до минимум замърсяването на природата с олово.

Ще забрани ли Европа оловните муниции?

Ограничения при риболовците

ЕCHA предлага и пълна забрана за продажбата и употребата на олово в рибарските тежести и такъми. В досието са предложени преходни периоди в зависимост от теглото на продукта. За по-малки или равни на 50 грама се предлага срок от 3 години (от евентуалното приемане), а за по-тежките предложеният срок е 5 години.

Оловните тежести са без алтернатива за повечето риболовци

Без ограничение за военни, полиция и държавни структури

В досието не се предвиждат никакви ограничения за армия, полиция, служби за сигурност и т.н. Не са предложени и ограничения за употребата на такива боеприпаси на закрито.

Какво следва?

В края на март тази година ще стартират консултации на базата на досието, по време на които всички заинтересовани страни ще могат да защитят позициите си. Те ще продължат 6 месеца, след което досието ще бъде разгледано от две комисии RAC (Комисия за оценка на риска) и SEAC (Комисия за социално-икономически анализ). Позициите на двете комисии трябва да бъдат готови до средата на 2022-ра година, след което досието и предложенията ще влязат за обсъждане в Европейската комисия.

Действия на НЛРС-СЛРБ

Националното ловно-рибарско сдружение “Съюз на ловците и риболовците в България” стартира работа по този въпрос още преди публикуването на документа. Организацията е категорично против подобни рестрикции и ще се бори срещу приемането им. Съюзът на ловците и риболовците в България организира анкета по темата, в която мнението си са дали стотици родни ловци. Отделно на това, в партньорство с Федерацията на европейските ловни асоциации (FACE) беше организирана и международна анкета по темата. И двете анкети продължават да бъдат активни и можете да ги откриете на следните линкове:

Анкета на НЛРС-СЛРБ: <—– КЛИКНИ ТУК

Анкета на FACE и НЛРС-СЛРБ: <—- КЛИКНИ ТУК

Очакваме и Вашето мнение!

Последвайте ни и във Facebook!

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ