НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

Френски ловци отказват да ловуват след административно удължаване на сезона

френски ловци

„Ловци отказват да ловуват“ – с такива куриозни заглавия френски медии поднесоха новината за конфликт между ловната общност във френския департамент Горен Рейн в Южен Елзас и местната администрация. Всъщност, случаят звучи сензационно само за тези, които не познават психологията на истинските ловци. Или както казва президентът на ловната федерация в Елзас Жил Кашу – „Ловците са хора, уважаващи природата, те не са варвари“.

Фактите доказват – Природата е под натиск, но не от лова

За какво става дума? Ловът на благородни елени и елени лопатари, който трябваше да е приключил, изненадващо бе удължен до 28 февруари със заповед на местния префект. Мотивът е – недостатъчен отстрел през ловния сезон. От единия вид бил изпълнен само 69% от плана за ползване, а от другия – 80%. Вместо да приемат това решение със задоволство и да си направят сметка, че може ще напълнят фризерите с още малко мръвка, ловците го посрещнаха на нож, заклеймявайки го „програмирано изтребление“, „масово клане“ и „истинско обявяване на война на дивеча“.

„Не желаем да се превръщаме във въоръжено крило на администрацията и на Националната служба по горите (ОNF), които ни изпращат да вършим мръсната работа, вторачени в собствения си имидж. Крайно време е да разберат, че вече не сме съгласни с техните методии и отказваме да обездивечаме прекрасните ни гори на изток“, заявиха от местната ловна общност и излязоха на протест в ловно облекло и оранжеви жилетки пред сградата на префектурата в административния център Колмар.

Тези френски ловци смятат, че са изпълнили задълженията си по време на редовния сезон. „Дивечът премина през достатъчно изпитания тази зима – лов, обилни снеговалежи, наводнения… Животните също имат право на спокойствие, нека сега ги оставим на мира!“, призова водачът на протеста Жил Кашу. От префектурата се оправдаха, че заповедта не е задължителна за изпълнение, а е само пожелателна. Мотивът бил, че елените са се размножили твърде много и унищожават младите издънки на гората, нарушавайки по този начин екологичното равновесие.

Миналата година подобен пример дойде и от редица дружини в България, които отказаха да участват в удължаването на груповия лов на дива свиня под предлог за борба с Африканската чума, тъй като се опасяваха, че това ще доведе до още по-голямо обездивечаване на районите им.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ