140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Европейската ловна общност се обедини срещу забраната на оловото

FACE - членове

На 30.03.2021-ва година се проведе Генералната асамблея на Федерацията на европейските ловни асоциации (FACE). Заради влошената епидемиологична обстановка събитието се проведе онлайн. В него участваха председателят на Националното ловно-рибарско сдружение и вицепрезидент за Югоизточна Европа на FACE Васил Василев и експертът по “Международно сътрудничество” към НЛРС-СЛРБ Кристиян Попов.

Европейската агенция по химикали предложи пълна забрана на оловото!

Tьорбьорн Ларсон
Тьорбьорн Ларсон – президен на FACE

По традиция асамблеята започна с отчет на президента Тьорбьорн Ларсон, който анализира рестрикциите в Европа свързани с Covid-19. Шведът обърна специално внимание нарастващата заплаха за ловуване на мигриращ дивеч във Франция, Испания, както и с оказания от зелени организации натиск върху сроковете на ловуване на пойни дроздове в Кипър. Той засегна и темата за обсъжданото въвеждане на строго защитени зони в 10% от територията на Европейския съюз, в които е предложено ловът и риболовът да бъдат напълно забранени. Преди да предаде думата на главния секретар на федерацията, Ларсон отчете и свършеното от FACE по гласуваната забрана на оловото във влажните зони.

Главният секретар на FACE Дейвид Скалън направи подробен анализ на темите поставени от Ларсон, като даде подробна информация по всяка една от темите. Той запозна участниците и със стартиралата процедура от Европейската агенция по химикали (ECHA) за изпращане на становища относно пълната забрана на оловото в муниции и влажни зони.  Скалън подчерта важността от изпращането на становища, както и от обединяването на европейската ловна общност по проблема. От НЛРС- “Съюз на ловците и риболовците в България” ще подготвим своето становище, което ще изпратим до ECHA, сдруженията в страната, както и до всеки ловец, който иска да изкаже своята позиция по проблема. Важно за защитаването на нашата позиция е активното отговаряне на анкетите на НЛРС-СЛРБ и FACE:

Анкета на НЛРС-СЛРБ: https://forms.gle/WK5tMDXNUyYHMbdr5

Анкета на FACE: https://link.webropolsurveys.com/Participation/Public/922446f2-e080-4b2f-a1c4-bc8f2f7451c5?displayId=Fin2170104&surveyLocale=bg&fbclid=IwAR2BHSbu6Fk-D-a66iuIMm0VnP-PXsz8UHPV05YmM54XexyOUZEw7BDHM4M

По време на онлайн събитието делегатите бяха запознати и със свършеното от работните групи на организацията, както и с предстоящите европейски и световни инициативи засягащи лова и риболова.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ