НЛРС - "Съюз на ловците и риболовците в България"

100 лешояда станаха жертва на масово отравяне в Испания

Отровени лешояди

Испанската провинция Кастилия и Леон за пореден път се превърна в масов гроб за лешояди. При това мястото на трагедията отново е известен с мрачната си слава ограничен участък от провинцията. Само на 23 и 24 юни местните жители откриват повече от 100 лешояда – или мъртви, или в изключително тежко състояние. Най-вероятната причина за масовата смърт е отравяне, но и към момента разследването продължава.

В следващите редове можете да прочете хронология на трагичния инцидент.

Жител на областта, който преминавал през района на гр. Саламанка на 23 юни сутринта, забелязва дузина мъртви или агонизиращи лешояди. Реалността обаче се оказва много по-лоша. Когато на място пристигат представители на съответните власти – служители на Агенцията по околна среда и и Гражданската гвардия, те откриват 56 мъртви птици (54 белоглави лешояда , 1 черен лешояд и 1 черна каня) и 41 все още живи, но в тежко състояние (38 белоглави лешояда и 3 черни лешояда). Поразените птици са консумирали останките от 4 овце, умрели в близост до царевична нива.

Властите разследват всички възможни версии, включително умишлено отравяне, целящо да порази хищници или лешояди.  Те също така разследват дали произходът на отравянето идва от препарат за растителна защита, който може да е довел до смъртта на овцете и впоследствие да е отровил и лешоядите, хранили се с месо от техните трупове.

На 24 юни в разследването е включен екип от кучета от Мадрид, специалисти в областта на отровите. Те започват незабавно претърсване за отрови.  Същия ден сутринта кръв и тъкан от мъртвите овце и птици са пратени в токсикологията и ветеринарната химическа лаборатория от университета в Мурсия, за да се подпомогне точното определяне на токсичните вещества.

Животните, които били все още живи, са закарани в центрове за възстановяване в Саламанка и Валядолид, за да получат незабавно необходимите медицински грижи.

Служителите от Агенцията по околна среда и екип от Съвета към  провинция Кастилия и Леон също оказват незабавна помощ на птиците и ги третират медикаментозно на мястото, където са открити, тъй като са наясно, че всяка минута е от жизненоважно значение.

Късно вечерта на 23 юни ветеринарни екипи от Лас Дунас и Агенцията за опазване на дивата фауна във Валядолид  все още работят с останалите живи екземпляри, като в същото време започват изследвания на мъртвите птици.  За съжаление други 20 птици успяват да избягат, което обаче ги обрича на почти сигурна смърт, тъй като не получават необходимите медицински грижи.

В Испания живеят 90 % от обитаващите Европа застрашени от изчезване лешояди. Около 35 хил. двойки белоглави и 2500 двойки черни  лешояди обитават страната.

Отравянето на животни – нелегална дейност с потресаващи последствия

Базирайки се на информацията в изготвен в Испания доклад, между 1992 и 2017 г., 21 260 животни умират от отровни примамки. Общият брой на престъпленията срещу дивия свят от този вид са 9700. Тази цифра обаче е само върхът на айсберга, тъй като на практика е възможно за същия период общият брой на засегнатите животни да надхвърля 200 хил. Причината за подобни недоказани, но твърде обосновани съмнения се корени във факта, че само определен процент от общо пострадалите обитатели на дивата природа биват открити.

Белоглавият лешояд става най-честа жертва на отравяния в Испания. Официалните данни посочват, че  за периода 1992–2017 г. 1757 екземпляра от вида са били отровени. Това прави 23.4 % от всички поразени хищници. Също така, регистрираните черни лешояди, умрели вследствие на отравяне, са 624, египетските лешояди, споделили същата нещастна съдба – 325, а отровените брадати лешояди – 48.

Отровата, която по принцип се използва за умъртвяване на хищници, а не лешояди (които се явяват вторична жертва на тази незаконна практика), е най-голямата заплаха за лешоядите в световен мащаб според Международния план за действие за различните видове лешояди. (Vulture MsAP) – глобален стратегически документ, посочващ приоритетите и дейностите за опазване на 15 вида лешояди в световен мащаб, описани в Конвенцията за мигриращите видове. Въпросният международен план е разработен в сътрудничество с Фондацията за опазване на лешоядите (Vulture Conservation Foundation). Тя е изключително активна в борбата срещу отравянията и работи по няколко сериозни проекта в Европа, като например BalkanDetox LIFE.

Националното ловно-рибарско сдружение “Съюз на ловците и риболовците в България” работи по проект за опазване на черния лешояд в България. Повече за него можете да научите ТУК

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ