НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

В Румъния за първи път въвеждат отстрелни норми за мигриращ дивеч

румъния отстрелни норми

С министерска заповед за първи път в Румъния се въвеждат отстрелни норми за мигриращите видове дивеч. Това се наложи, след като ловът на мигриращи пернати бе забранен с решение на Апалативния съд в Брашов по заведено от Румънското орнитологично дружество (SOR) дело. Новите отстрелни норми, отнасящи се до ползването на мигриращите видове дивеч, бяха силно критикувани от различни неправителствени организации, включително от SOR, което алармира, че популациите на десетки видове птици в Румъния са застрашени. Мугурел Драганеску, председател на Румънската ловно-рибарска асоциация (AGVPS), внася яснота по темата в интервю за сайта Lumea Satului.

– Г-н председател, според проекта за въвеждане на норми за отстрел всеки румънски ловец ще може да отстрелва на всеки ловен излет през ловния сезон 25 броя от видове птици като посевна врана, гургулица  или пъдпъдък. Законът също така определя дневни норми и за други видове пернати. Какво означава това?

– Трябва да ви кажа, че Румъния е единствената държава в ЕС, където бе забранен ловът на мигриращи видове птици. Не разбрах решението на Апелативния съд на Брашов, с което през 2020 г. бе забранен ловът на 36 мигриращи вида, като се позоваваше на факта, че нямаме национални изследвания и ясна методология за изчисляване на квотите за ползване.

румъния отстрелни норми
Мугурел Драганеску

Бих искал да посоча, че нито една европейска държава не разполага с такава методология. Ето защо нашите народни представители поддеха инициатива за  законодателна промяна с мотива нашият закон за лова да бъде синхронизиран със законодателството на други европейски държави. Федерацията на европейските ловни асоциации (FACE) направи документален филм, в който бе разяснена процедурата, практикувана в другите страни, за да е възможно да се ползват мигриращите видове – има отстрелни норми на ловен ден за всеки ловец. В някои европейски страни е по-висока, а в други е по-ниска. Мога ли да ви кажа, че в Германия и Австрия въобще няма норма?!

Но по повод предлаганите отстрелни норми в Румъния избухна чудовищен скандал, защото SOR представи чисто математически изчисления. Те умножават броя на ловците по броя на ловните дни по максималния брой птици, които могат да бъдат отстреляни и се получава огромна цифра, която служи като основание за съществуващата забраната. А е повече от ясно, че ловецът не може да използва всеки разрешен за лов ден, не е достатъчно добър стрелец, за да отстреля по десет патици на ден, например. Със сигурност и метеорологичните условия не позволяват да има всеки ден 100 % успеваемост.

Трябва да е пределно ясно, че ловът и стопанисването на дивите животни не се извършват от компютъра. Вероятно е трудно да се обясни на широката общественост, че това изчисление е нереално. Вярвам, че ще има и други обществени обсъждания на предлаганите промени, в които ние ще участваме и ще дискутираме тези данните на природозащитниците.

– Като ловец знаете ли колко патрона използвате годишно?

– Законът казва, че “в даден момент” мога да съхранявам максимум 500 патрона. Така че, ако  изстрелям 500 патрона днес, утре мога да отида и купя още 500, използвам ли 300 от тях, ще мога да купя максимум  още 300 – това е всичко, което ми е позволено да направя. За да се отстреля една птица, обаче, са  необходими точност и практически умения. Разбирате, че това не означава, че ако си купи 10 патрона, ловецът непременно ще отстреля 10 птици. Може би тези, които отговарят за мигриращите птици, не са чували, че има стрелбища, на които кандидатите за ловци се обучават, а опитните ловци усъвършестват стрелбата си, което означава разход на патрони, без да се стреля по дивеч. Като цяло мисля, че искат да ни се подиграват.

Румъния не е ли с най-богатото  биоразнообразие в Европа?

 – Спор няма, да, така е!

– А как се опазва то?

– Мисля, че това, което правим като организация за опазване на дивеча, е добро. И ако бъдем оставени да на спокойствие да извършваме нашата дейност, ще продължим да ви доказваме, че биологичното разнообразие ще бъде съхранено. И че въпреки противопоставянията на „зелените“, биологичното разнообразие го има. Трябва да е ясно, че това се дължи на ловците, които стопанисват дивата природа от десетки, не, от стотици години. Тъй като ние сме основната социална група, която практически се занимава с управление на дивата природа – от охрана, подхранване, инвестиции в материална база –  до ползване.

– Всъщност вие стопанисвате ловностопанските райони и  диечовите популации, които принадлежат на всички …

– На територия на Румъния са обособени 2153 ловностопански района, изключение са териториите на националните паркове и делтата на Дунав – само там не са създадени ловни райони. Но ако сравним един среден ловностопански район, а не някой от най-добрите, с Национален парк, ще установим, че в него има по-богато биологично разнообразие, отколкото в защитената територия.

–  Как се постигат такива резултати?

– Много просто. Това е така, защото  ние сме заинтересовани да имаме и ползваме устойчиво дивечовите запаси – този жив възобновяем ресурс, както аз наричам дивата природа. Давам пример – никой друг освен ловецът не носи чувалите с царевица на гръб, за да подхранва дивеча, или пък огромни буци сол за солищата на дивите животни в гората. Ако ние, ловците, не осигурим охрана и сигурност за дивеча, той ще стане жертва на  бракониери, които само чакат да се облагодетелстват. Ловът е единственият надежден и научно признат метод за регулация на популациите на дивеча.

Давам пример с мечките, които влизат в населените места – това вече не са животни, които се връщат в дивата природа. Където и да ги преместите насилствено, те ще се приближат до  най-близкото населено място, ще предизвикват страх у местните общности и ще нанасят щети.

И още един пример за популация от леопарди в една африканска държава. Ловът им е бил забранен и общността, раздразнена, че леопардите убиват добитъка им, започнала да ги трови. Тогава популацията на леопардите претърпяла драстичен спад. Постепенно се нарушило  биоразнообразието в различни посоки и местните се върнали към управлението чрез лов. Сега всички са доволни: фермери, ловци и на шега – дори леопардите са доволни – популацията им е нарастнала.

А у нас забраняват лова на мигриращи видове и нашите хора се чудят защо ловът е възможен за съседите, а за нас не. Миналата година много ловци от южната част на страната успяха да отидат на лов за гъски в България. Българите събираха пари за квартира, патрони, оръжия, храна и т.н. Питам аз: достатъчно богата ли е Румъния, за да си позволи това изтичане на средства?

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ