140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Даден е старт на глобалната инициатива „Голяма синя стена“

голямата синя стена

На Конференцията на ООН за борбата с климатичните промени, провела се в шотландския град Глазгоу между 31 октомври и 13 ноември, държавите в западната част на Индийския океан и организации като Международния съюз за защита на природата (IUCN), чийто член е и НЛРС-СЛРБ, дадоха старт на инициативата „Голяма синя стена“. Тя предвижда изграждането на мрежа от защитени територии в морските и крайбрежните зони с цел подобряване на биоразнообразието и живота на местното население, подпомагайки по този начин превръщането на общностите по места в реален стопанин на океана.

Чрез дейности по опазване и възстановяване на океана, инициативата се очаква да подобри живота на 70 млн. души в западните части на Индийския океан, но се смята, че този брой може да се окаже и много по-голям. За тази цел IUCN призовава всички страни, които имат интерес, да се присъединят към своеобразната международна коалиция.

Западните части на Индийския океан осигуряват храна, поддържат икономическия растеж, регулират климата и осигуряват поминък на крайбрежните общности в 10 държави: „Франция, Коморски острови, Кения, Мадагаскар, Мавриций, Мозамбик, Сейшелските острови, Сомалия, Южна Африка, Таназния.

Заинтересованите групи по места, включително автохтонните народи и местните общности, ще играят изключително важна роля за управлението на мрежата и ще бъдат подкрепяни в техните усилия да извличат полза по устойчив и целесъобразен начин от природните ресурси.

Участието в инициативата ще подпомогне държавите да изпълнят поетите ангажименти по три международни рамкови споразумения: Международната рамкова конвенция на Обединените нации за климатичните промени, Конвенцията за биологичното разнообразие на ОН и Целите за устойчиво развитие на ОН.

Страните, които са част от инициативата, ще определят морските зони като защитени в Категория VI в системата на IUCN, в които се позволява устойчиво ползване на природни ресурси за облагородяване на живота на местните общности. До 2030 г. държавите също така ще определят кои зони се нуждаят от опазване и възстановяване, за да се постигне по-голяма обща площ от критични екосистеми като мангрови гори, ливади от морска трева и коралови рифове.

Това ще допринесе за постигане на покритие от 30% от световния океан със защитен статут до 2030 г., като по този начин ще се защити поминъкът на местните общности чрез ускоряване на развитието на възобновяемата синя икономика.

„Ако трябва да се стремим към максимално увеличение на температурата с 1.5 градуса, ще трябва да разчитаме на здрави океани“, заявява д-р Бруно Оберле, генерален директор на IUCN. – „Голямата синя стена” е модел за изграждане на климатична устойчивост и поминък, както и за управление на устойчивата употреба и възстановяването на морските екосистеми в световен мащаб.“

Димитър Константинов

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ