140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Една трета от елените в щата Айова са заразени с Covid-19

елени айова

Научните изследвания по темата Covid-19 показват недвусмислено, че елените са в състояние да разпространяват заразата. С оглед на тази информация редица американски институции, занимаващи се със заразата, бяха изключително неприятно изненадани от публикуваната научна информация, че една трета от белоопашатите елени в щата Айова са носители на SARS-CoV-2 (Covid-19). Тази информация се появи в доклад, очакващ одобрение за официално признаване от научните среди, който описва работата на екип учени, установил наличието на заразата сред белоопошатите елени в Айова при тестове, направени в периода септември 2020 г. – януари 2021 г.

Екипът, направил проучването, е бил съставен от изследователи от Университета на щата Пенсилвания, Чикагския университет, Университета Кеймбридж и Методистката болница на гр. Хюстън. Изследвани са общо 283 елена, 151 от които са живеели на свобода, а 132 били държани в плен. Приблизително една трета – 33.2% от всички проби, взети в периода септември 2020 г. – януари 2021 г., дават положителен резултат за SARS-CoV-2. Още по-притеснителен е фактът, че 80 от направените 97 проби в периода от 23 ноември 2020 г. до 10 януари 2021 г. са положителни.

Белоопашатите елени са поредният животински вид, за който се доказва, че може да бъде преносител на Covid-19. Към момента имаме регистрирани случаи с лъвове, тигри, котки, норки и др. Освен това, преди старта на пандемията вирусът циркулираше и сред прилепите.

Изследването показва, че много от случаите са свързани на географски принцип. Това предполага, че инфектираните елени най-вероятно са предали вируса и на други елени. Проучването доказва и повишаването на броя заразени хора в тези райони. Изследователите допускат, че елените са били инфектирани от хора,  но няма доказателства, че елените са предали болестта на хора.

Това може би е лоша новина за собствениците на развъдници, защото в края на 2020 г. в Дания бяха умъртвени милиони норки, тъй като сред тях бе засечен коронавирусът. Страхът е в състояние да разруши цяла развъдна индустрия за определен вид „просто за всеки случай“, тъй като може да е опасна за хората.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ