ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЕП поиска спиране на научните изследвания с животни

експерименти животни

Европарламентът поиска от Европей­ския съюз да засили усилията за спиране на използването на животни за научни из­следвания. Резолюцията, която е с препо­ръчителен характер, а не е задължител­на, е одобрена от огромното мнозинство от евродепутатите и беше приветствана от активистите за защита на животните, предаде АФП.

„Евродепутатите искат план за дейст­вие в целия ЕС с амбициозни и пости­жими цели, както и срокове за посте­пенно прекратяване на използването на животни при изследвания и тестове“, се казва в изявление. Те искат да бъдат предоставени достатъчно средносрочни и дългосрочни средства, за да се гаран­тира бързото разработване, валидиране и въвеждане на алтернативни методи за тестване.“

ЕС забрани експериментирането на козметични продукти върху животни от 2009 г. и има разпоредби, за да се опита да защити животните, които все още се използват за научни изследвания, които се считат за необходими.

Повече от 12 млн. животни, 90% от които са мишки, са отгледани и убити през 2017 г. за изследователски цели, като много от тях в крайна сметка не се използват в експерименти, се казва в доклад на Евро­пейската комисия.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ