ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

IUCN алармира за опасността за кораловите рифове

рифове

Нова оценка на кораловите рифове в западните части на Индийския океан показва, че всички те са изложени на сериозен риск от изчезване през следващите 50 години. Затоплянето на океаните и свръхуловът на риба са идентифицирани като основни заплахи.

В изследване, публикувано в началото на декември в списание „Nature Sustainability”, кораловите рифове в 10 държави в западните части на Индийския океан са разделени в 11 подрегиона и са оценени въз основа на критериите на Червения списък на Екосистемите на Международния съюз за защита на природата (IUCN) – рамка, разработена от IUCN, за да оцени колко близо до колапс са екосистемите. Оценката показва невъзможни за възстановяване щети, нанесени на рифовете във всички подрегиони.

„От известно време насам знаем, че кораловите рифове намаляват, но сега знаем с по-голяма сигурност до каква степен и защо“, сподели един от водещите автори д-р Давид Обура, основател на „Изследвания и Развитие на океанските крайбрежни зони в Индийския океан“ (CORDIO East Africa) и председател на Групата от специалисти по корали към IUCN. „Тази оценка потвърждава още веднъж сериозността на кризите, свързани с климата и биоразнообразието, които бяха сред основните теми на вече отминалата конференция на Обединените нации в Глазгоу и на предстоящата след няколко месеца в Кънминг, Китай.“

В 4 от субрегионите (Източен и Южен Мадагаскар, Коморските острови, Маскаренските о-ви) рифовете са оценени като „критично застрашени“ според критериите на Червения списък на екосистемите на IUCN в Западен и Северен Мадагаскар и части от Сейшелите.

В другите 4 подрегиона, в Северните Сейшели и по цялото крайбрежие на Източна Африка – от Южна Африка до Кения, рифовете са класифицирани като „уязвими“ (предразположени) към изчезване. Свръхриболовът, чрез промяна на екологията на рифовете и предизвикване на по-голям обем водорасли, е най-голямата цялостна заплаха в страните от континентална Африка.

„Ние засякохме свръхулов на най-големите хищни риби във всички рифове, от които изследвахме данни“ – сподели Мишал Гудка, водещ учен и програмен мениджър в CORDIO Източна Африка и съавтор в проучването. -Тези резултати подчертават нуждата от по-добро управление на риболовната дейност по места с цел осигуряване на здравето на системите от рифове и осигуряването на запасите от риба, които осигуряват работата на четвърт милион души в региона.“

По подобие на Червения списък на застрашените видове на IUCN, който оценява риска от изчезване на видовете, Червеният списък на екосистемите на IUCN обективно оценява опасностите за нашата природа по стандартизиран начин, който може да бъде приложен върху всички екосистеми на глобално равнище.

Димитър Константинов

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ