ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Ловът и риболовът няма да са забранени дейности в новите строго защитени зони в ЕС

защитени зони ес

След една година на интензивна дискусия с държавите-членки, предложението на Европейската комисия за пълна забрана на лова и риболова в нова категория строго защитени зони, покриващи 10% от територията на ЕС, беше счетено за неоправдана мярка за ограничаване загубата на биоразнообразие в страните членки. Окончателният документ, където „забраната за лов“ е премахната, е публикуван онлайн.

Първият проект на Европейската комисия постави лова и риболова в същата категория като минното дело, например, считайки тези дейности за несъвместими с целите на определяните  строго защитени територии. Това предизвика отрицателни реакции в много европейски държави, на които реагираха адекватно и депутатите от Европейския парламент.

Като коментира работата на членовете на Федерацията на европейските ловни асоциации (FACE) за активното обсъждане на този документ на национално ниво, нейният президентът Торбьорн Ларсон заяви: „Това показва колко е важно 7-те милиона ловци в Европа да работят заедно“.

защитени зони ес
Торбьорн Ларсон

Целта на определянето на нови строго защитени зони произлиза от Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие до 2030 г., която се стреми да изгради съгласувана мрежа от защитени зони, покриващи 30% от територията на ЕС, от които 10% ще бъдат определени като строго защитени.

защитени зони ес

 Световният опит със защитените територии показа, че нивото на защита не е ключовият фактор за спиране на загубата на биологично разнообразие, а решнието е по-скоро да се дадат повече правомощия на  местните общности, които спазвайки културните си традиции да работят за опазването на природата и своя поминък.

„Много сме доволни, че здравият разум надделя и че няма пълна забрана за лов в тази нова категория строго защитени територии – добавя Ларсон. – FACE активно се противопоставя на неоправданата забрана на лова, като подчертава, че ловците играят ключова роля в управлението на защитените територии в Европа.“

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ