140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Проведе се първи международен семинар за ваксина срещу АЧС

международен семинар ачс

На 8 февруари се проведе първият международен семинар за ловци, посветен на ваксината срещу Африканска чума по свинете. На семинара аудиторията получи най-новата информация от проучванията за ваксина, както и за сигурността, ефективността и евентуалното ваксиниране срещу АЧС както на домашни, така и на диви свине, и бяха информирани за ключовата роля, която играят ловците при управлението на АЧС.

Защо има значение

Поради сложността на вируса голямо предизвикателство представлява създаването на сигурно и ефективно ваксиниране. Все пак международен екип от експерти е напреднал значително в проучването и лабораторните проби и изпитания се правят и върху домашни, и върху диви свине. В бъдеще евентуално успешна ваксина може да стане част от борбата срещу АЧС.

Какво предстои

Има 3 потенциално приложими ваксини, които в момента се тестват. Поради многото несигурни фактори не може да се определи точен срок за това, кога на пазара ще се появи ефикасна такава. Организаторите на работната среща изтъкнаха, че ловците и техните действия да засекат в ранна фаза АЧС, да управляват и впоследствие да ликвидират разпространението на болестта, са незаменими в борбата срещу АЧС. Това наскоро бе потвърдено и от представител на Комисията по време на дебат в Еврпейския парламент. По време на този международен семинар Ван Гьотем предостави най-новата информация за АЧС в ЕС и изказа комплименти към ловците за съвместната работа срещу АЧС. От всичко казано дотук изводът е, че нито една ваксина сама не може да спре АЧС, но в комбинация с други мерки като мониторинг, лов и биосигурност може да помогне за по-добър контрол и успешно да ликвидира АЧС.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ